Bönders partival

Häromdagen hade jag besök av en "riktigt" bonde, riktig i det avseende att han harit det sedan 19-årsåldern och att ännu lägger ner i stort sett all sin energi på sitt lantbruk.

Vi hade ett långt samtal över köksbordet och snart insåg jag vilken expert han är på sitt område. Eftersom jag gillar att lära mig litet om det mesta, hade jag förstås många frågor till honom. Frågorna gällde förstås "allt" inom hans område.

Mannen ifråga gav ett mycket skärpt intryck och klargjode för mig att han ansåg sig kunna sin sak även om han "inte har någon dator" och även om han helst inte sysslar med all den pappersexercis som följer av att vara företagare. Trots de "bristerna" är han av vad han berättade mycket framgångsrik i sitt lantbruk och som han mot mångas ifrågasättanden lyckats utveckla.

Jag kunde förstås inte låta bli att komma in på några politiska frågor. Svaret på min fråga om det inte blivit bättre nu med pappersjobbet, sedan Maud ju lovad att göra det enklara för företagare, gjorde tämligen direkt klart för mig att Centerpartiet inte var hans parti.

– Måddan hon bara pratar, hon, blev hans kommentar till detta. Jag är ingen C-are jag utan en H-are, fortsatte han.

– Vadå, H-are blev förstås min fråga och hans svar blev något i stil med:

– Högerman förstås, men nu kall däm sä ju Nya Moderaterna bevars, blev förklaringen som jag nästan hade räknat ut alldeles själv.

En för mig oundvilkig fortsättning på samtalet var då förstås att genast fråga honom om vad som är bättre med Moderaternas politik för bönder jämfört med det som Centerpartiet står för och arbetar för.

Om jag nu inte helt missförstod honom, så har en del jordbruk blivit så pass stora företag, att de har större nytta av Moderaternas politik. Då frågade jag om det bara är så enkelt att Moderaterna är "storböndernas" parti. Det höll han med om men förstås ändå utan att medge, att han också själv kan betraktas som en storbonde. Hans leende röjde dock ganska tydligt att han nog anser sig vara det och även gillade att jag betraktade honom som en sådan.

Nog hade jag ändå trott att de flesta bönder av västerbottensstorlek på sina jordbruk röstar på Centern. Mina fördomar inom politiken slaktas på löpande band…

En kommentar

  1. Lena Strömberg

    Kul K-G att du nämner detta samtal med bonden. Detta får mig att reflektera över en annons jag såg i VF häromdagen: ”Moderaterna, det enda arbetarpartiet.”

    Nu kan jag förstå att de även kan kalla sig för ”det enda bondepartiet” också. Tjingeling!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.