Lucka i lagen?

Om inte direkt en lucka i lagen, så är det i alla fall en brist i vad som gäller för en god man, när huvudmannen avlidit.

Samma sekund som huvumannen avlider, upphör ens uppdrag som god man. En av mina huvudmän har avlidit och det skapar en viss osäkerhet från min sida.

Jag vet att mitt uppdrag har upphört och att det nu bara åligger mig att göra en slutredovisning av min ekonomiska förvaltning och sedan lämna den till överförmyndaren.

Uppraget upphör, men räkningar fortsätter att komma till mig liksom annan post. Någon skall beställa bouppteckning alternativt ansöka om en dödsboanmälan hos socialnämnden, men vem?  Den avlidnes bostad skall tömmas och göras inflyttningsklar för nästa hyresgäst. Vem ser till att det sker?

Här saknas som läsaren kan ana, anhöriga som kan ta hand om dessa frågor. Och jag som anser mig vara en ansvarstagande god man känner ett visst ansvar att trots att uppdraget upphört ändå sköta de saker jag nu har nämnt.

Att göra det skulle givetvis kännas bättre, om gode mannens uppdrag sträckte sig en tid efter en huvudmans dödsfall.

Är jag för formellt petig nu?

3 kommentarer

  1. Anders

    Det är nog ingen lucka i lagen.

    Enligt begravningslag och ärvdabalk har kommunen ansvar för det du nämner när dödsboägare saknas. Detta oavsett om det funnits god man eller inte. Då är det ganska logiskt att god mans uppdrag upphör.

    Kan du senare redovisa vems ansvar det är inom kommunen, det kan vara bra att veta.

  2. Fredrik Wirenblad

    Inte alls petig.

    Att uppdraget skulle sträcka sig ett par veckor efter bortgången tycker jag låter som en bra idé. Då skulle gode mannen hinna avsluta det som avslutas skall samt hinna lämna över allt på ett bra sätt. Som god man han du säkert lärt känna personen så pass att du vill att allt ska avslutas på ett värdigt och fint sätt.

    =)

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Anders (2010-08-18 12:07)
    Jag påstod inte direkt att det är en lucka i lagen. Här finns EN dödsbodelägare, som jag f.ö. är god man för också. Det är alltså litet extra krångligt. Normalt det tämligen klart, att socialförvaltningen skall ta över, men här är det inte helt ”normalt”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.