Moderaternas hemliga ”affärer”

Som bekant är för de flesta vägrar Moderaterna att redovisa varifrån de får sina bidrag. Deras försvar för detta är att de värnar valhemligheten.

Hittills har jag gått på den förklaringen och t.o.m. undrat över varför inte också andra partier håller sina bidrag hemliga av samma skäl. När jag i dag läser Dagens Nyheters ledare, inser jag att jag blivit lurad.

Den får mig också att än mer att ifrågasätta Moderaternas stolta besked att de skulle företräda allmänintresset mer än andra partier. Detta ifrågasätts på ett så briljant sätt av ledarskribenten med dessa ord:

"Moderaterna gör anspråk på att företräda allmänintresset. Men hur ska väljarna kunna lita på det när en bakdörr lämnats vidöppen för pengar från mäktiga särintressen?"

Så till Moderaternas huvudmotiv för att hålla bidragen hemliga, d.v.s. värnandet av valhemligheten. Enligt Reinfeldt tar Moderaterna inte emot bidrag från företag. Företag har som bekant ingen rösträtt och att redovisa bidrag från dem, skulle därför inte röja någon valhemlighet. Möjligen skulle de förstås kunna röja de politiska styrkeförhållandena i bolagens styrelse.

Att Moderaterna värnar "pengens särintresse", som också är ledarens träffsäkra rubrik, är ställt utom all tvivel.

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Jag kanske har ”lurat” dig, hade inte koll på att allt var från privatpersoner. Det var inte medvetet.
    Personligen kan jag tycka det är tveksamt att ge rgr-gruppen ”kvarnvatten” för så små summor.
    M tar emot ca 2 miljoner från 2515 personer. S får 77 miljoner från LO plus mycket mer i form av lönad arbetskraft. Det är nog en underdrift att att S tar emot 100 gånger mer pengar från LO än Moderaterna tar emot i de här gåvorna.
    Valhemligheten är viktig, men frågan är om relativt små summor är värda misstänkliggörandet.
    Jag har sänt någon liten slant, men ger mer åt M genom personkampanjen.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2010-09-06 13:47)
    Du har inte ”lurat” mig utan Moderaternas officiella förklaring har gjort det, nämligen att de vill värna valhemligheten. De många miljonerna kommer från LO och det är en offentlig uppgift.

    Ledaren nämner bidrag från företag och för dem gäller ju8 ingen valhemlighet som jag skrev. Hur mycket får Moderaterna från anonyma företagsgivare?

    Har du helt missat poängen i mitt inlägg, eller undviler du bara att kommentera just den?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.