”Vårdboskapen” i Vännäs

Katarina Hampussons inlägg häromdagen med rubriken Vårdboskap har jag nu läst med största intresse. Inlägget har också intresserat många andra av mängden kommentarer att döma.

Ytterst handlar inlägget om kommunfullmäktiges i enighet fattade beslut om att alla inom kommunens äldreomsorg skall få möjlighet att arbeta heltid. Det handlar också i grunden om svårigheten att konstruera scheman för personal inom en verksamhet, där personal behövs dygnet runt.

I bortåt 30 år har problematiken kring schemaläggning varit aktuella för mig. Jag har också själv arbetat på den tiden, när i stort sett alla var tvungna att arbeta varannan helg och jag minns hur positivt det upplevdes av alla att bara behöva arbeta var tredje helg. På den tiden var det också vanligt med s.k. delade arbetsturer och då inte bara på helger utan också under veckan.

Nu skall tydligen scheman ändras i Vännäs, för att skapa fler heltidstjänster. Det kommer uppenbarligen att få andra negativa följder, som det rent schematekniskt kommer att vara omöjligt att undvika.

Att göra scheman med enbart heltidstjänster vågar jag påstå är omöjligt om man samtidigt vill ha en hög personaltäthet de tider på dagen då den bäst behövs. En "lagom" personaltätethet kan inste uppnås med ett scjhema som bara består av heltidstjänster.

Jag undrar också om det i dag, liksom det var på "min tid" fortfarande finns en och annan som av olika skäl inte vill eller orkar arbeta heltid. Det betyder inte att jag därför inte tycker att alla som vill och orkar arbeta på heltid också skall få en möjlighet att göra det.

Till sist vågar jag påstå att ingen som inte själv suttit och försökt få ihop ett schema någonsin fullt ut kommer att begripa vad som ligger i det som jag kallar schematekniska problem.

3 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Att uppnå målet, rätt till heltid och möjlighet till deltid,är ett stort och komplext arbete. Det är många faktorer som måste vägas in och som det måste tas hänsyn till. Diskussionen om det blir varannan helg är bara en del i det hela. Jag tycker att det är lite synd att det är just det som har blivit den stora frågan. En viktigare fråga tycker jag är att man skall kunna leva på sin lön. Det skall man kunna göra även i ett kvinnodominerat yrkesområde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.