Moderat grämelse

Vännäsmoderaternas grämelse inför dagens kommunfullmäktige, eller snarare i anledning av Centerpartiets svek i allianssamarbetet, är stor.

Det är framförallt Moderaternas "coming man", Jan Nilsson, som gång på gång ger uttryck för detta här i VK-bloggen. Det är lätt att förstå den grämelse han och förstås även andra Moderater i Vännäs måste känna inför vad som skett mellan S och C.

Det passar kanske inte att säga att Jan "målar fan på väggen" med den livsåskådning han har, men att han ändå gör det tycker jag är tämligen uppenbart. In i det sista antyder eller anger han tydligt vilket elände vi som kommunbor nu har att vänta. Särskilt nämner han de kommunbor som också råkar ha anställning hos kommunen.

Att inte någon enda moderat ser ut att få en enda av de åtråvärda viceordförandeposter innebär definitivt ingen katastrof för kommunens och dess medborgare. Jag är inte ens säker på att ens partiets egna väljare utanför kretsen av de aktiva bryr sig särskilt mycket om saken. Lejonparten av kommunens väljare torde f.ö. inte ha blekaste aning om vilka det är som varit vice ordföranden under de gångna fyra åren i våra nämnder och styrelser.

Och varför i all sin dar skulle det ha någon avgörande betydelse för de kommunanställda? En mycket ringa del av dem är någonsin närvarande på sammanträden eller andra möten, där de möjligen skulle inse värdet av att se en Moderat som vice ordförande.

Min absoluta uppfattning är alltså dagens kommunalfullmäktigedramatik är av intresse främst för de närmast inblandade, närmast sörjande höll jag på att skriva. För media är den förstås också intressant.

3 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Det har mycket mindre med viceposter att göra än du tror, KG.
    De flesta bryr sig kanske inte så mycket, det är sant, men det är rätt många ögonbryn som höjts ett par snäpp över det som hänt i Vännäs. Både över att S griper in i oppositionens ”geografi” och att majoriteten i C valt den här vägen.
    När samarbetsanda och förtroende bryts ner i en liten kommun förlorar förstås politikerna på det, men inte minst medborgarna. Även de som på olika sätt är beroende av politiska beslut. De som märker det mest är väl de som arbetar närmast politikerna.
    Jag tror du förstår mer än du låtsas här.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2010-12-20 08:50)
    Jag vågar knappt erkänna det, men om samarbetsandan blir så stor (som jag tror den varit i Vännäs), att man nästan aldrig hör talas om stora politiska tvistefrågor och sällan läser en reservation mot något beslut, så menar jag att det är illa för demokratin. Skillnader mellan de olika partiernas uppfattningar borde framgå oftare och tydligare. Då först kan man känna ett verkligt förtroende för ”sitt” parti, alternativt förtroende för dem man inte röstat på. Ett för långt gånget samarbete gränsande till menlöst agerande vill vi/jag inte ha.

  3. Andreas Jansson

    Jag håller med dig i din kommentar KG!

    Jag förstår inte vad herr Nilsson och Moderaterna kan tänkas vinna på att svartmåla Vännäs som de gör.

    I politiken har väljarna alltid rätt, de politiska partierna förhandlar och har så gjort även förra mandatperioden, att ”triangeln” nu har misslyckats i sitt förhandlingsarbete talar väl mer om deras misslyckande än om majoriteten?

    Skärpning nu Nilsson!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.