Moderater och ”republicans”

Tänk så tyst det har varit den sista på här när det gäller politik. Skönt är det tycker nog många. Och politikerna tycker kanske att de har gjort nog nu vad gäller kommunikationen med väljarna, sedan de vunnit respektive förlorat några av dem i valet.

Under vår promenad i snömodden i dag pratade vi om de slående likheterna mellan våra svenska och "Nya" Moderater och republikanerna i USA. Likheterna ÄR verkligen slående och det är därför lätt att kalla även republikanska partiet för ett högerparti.

Bland våra moderater liksom bland republikanerna finns förstås väljare från endera ytterkanten. Vi tänkte därför bara på mittfåran i de båda partierna, d.v.s. vad vi märkt gäller för genomsnittsmoderaten respektive genomsnittsrepublikanen. Här kommer några exempel:

Moderater och republikaner sänker skatter och tror att de därmed löser en massa problem, framförallt förstås då arbetslöshetsproblemet och svårigheterna att få lönsamma företag.

Moderater och republikaner är rädda för allt vad sociallism heter och då särskilt kommunism.

Moderater och republikaner tycker att var och en skall klara sig själv utan bidrag från de gemensamt inbetalda skatterna, som man därför tycker att man kan minska allteftersom.

Moderater och republikaner tycker att Gud skall ha större påverkan på politiken, även om vår statsminister än inte avslutat något tal med "God bless Sweden".

Moderater och republikaner vill vara goda "vänner" med och är mera intresserade av de stora företagen och dess vinster än andra partier.

Moderater och republikaner föredrar att så mycket som möjligt av samhällsnyttiga verksamheter sköts i privat och vinstbringande regi, vinstbringande för redan kapitalstarka intressenter.

I förväg misstänker jag att eventuella kommentarer från högerhåll huvudsakligen kommer att beklaga och kanske rent av "sörja" över mig, som är så fylld av fördomar mot vårt regeringsbärande parti. Likheterna med republikanerna är kanske inte lika lätt att förneka för någon.

Mest troligt är ändå att ingen bryr sig om att kommentera mig överhuvudtaget.

4 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Tror nog att politiska frågor kommer på agendan mera framöver. Men jag tror att det behövs en paus efter valet både för oss som jobbar politiskt och även för alla andra.

    Tycker du gör en intressant jämförelse mellan moderater och republikaner. Moderaternas makt måste brytas för att alla människor skall fortsätta ha lika värde. Jag vill inte ha det som i USA, där republikanerna haft för stort inflytande.

  2. Jan-Erik

    Ser att man pratar om att slå ihop två av dom republikanska partierna (Fp/C). Det lär nog vara en förutsättning för att dom ska komma med i nästa val, annars så ligger dom illa till. Även mod..förlåt KD ligger illa till. Då har vi endast moderaterna kvar på den republikanska sidan

  3. Peggy Sjöström

    Precis! Vi har tillsammans lagt märke till flera exempel angående detta. Det är såväl pinsamt som förfärligt att pesidenten i USA slutar ALLTID sina tal med ”God bless America” därför att nland alla världsledarna är det bara USA:s president och al-Quaidas medlemar som nämner Gud i sina tal!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.