Ett känslomässigt dilemma

Det tenntrådsbroderade barmklädet

 

Jag har en tid brottats med något som nog kan betecknas som ett känslomässigt dilemma. Det gäller ett materiellt minne efter min förra fru, som nu varit död i elva år.

Hon var av samisk börd. Vid ett tillfälle fick hon en vacker samedräkt av sina föräldrar. Den var förstås av det slag som samer i Arjeplogsområdet bar, de av dem som hade en äkta samekolt förstås, vilket ju var långt ifrån alla.

Alltsedan hon dog har den hängt skyddat i källaren. Då ock då har jag tittat på den och då har förstås många minnen väckts. Mer och mer har jag funderat över, vilka skälen för att behålla den egentligen är. Jag personligen behöver den inte för att hålla alla fina minnen av henne vid liv. De finns inom mig och behöver egentligen inga döda ting för att leva vidare i mig.

Vid några tillfällen har mina båda söner sagt, att de inte ser fram emot att dräkten en gång skall bli deras och stöder helt min tanke att göra mig av med den. Nu skall det också ske.

Ett problem är att jag inte har den ringaste aning om vad den kan ha för penningmässigt värde. Inte heller vet jag vad som kan vara en lämplig kanal att försöka sälja den igenom. Förhoppningsvis kan någon av bloggläsarna ge ett tips om de sakerna.

Det är inte helt lätt att förklara anledningen till att jag vill sälja den. Inte är det för pengarnas skull i alla fall, eftersom dessa oavkortade skall gå till mina söner eller mina barnbarn.

Bilden visar bara en liten del av kolten och det fina tenntrådsbroderade barmklädet, som på samiska kallas "sliehppá".

18 kommentarer

  1. Josephine Öberg

    Arjeplogsdräkten har i flera fall släktbunda mönster i dräkten så en god idé vore att prata med hennes släktingar ifall de vill ha den då jag anser att man helst ska hålla dräktskick kvar inom familjen.

    Mig veterligt så när man ber en flink slöjdare sy ett barmkläde-sliehppá så kostar de runt 4000,- själva dräkten så går dessa på runt 8.000kr.
    Men som jag nämnde tidigare så brukar koltar ofta gå i arv till barn eller syskonbarn -då på hennes sida.
    På facebook så har vi en grupp som kallas ”samisk sälj-köp sida” där du kan lägga upp den. Gör den till en blocket-annons om du lägger ut den och ta bra bilder på den.
    Jag hoppas att jag kunde vara till lite hjälp i alla fall 🙂

  2. Eva B

    Vad sägs om Arjeplogs försmling? De kanske skulle uppskatta en vacker kolt att ha till utlåning vid t.ex vigslar.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Eva B (2012-03-02 01:33)
    Tack för tipset, Eva, men jag har försökt med ”allt” och nu har jag en spekulant, vars mamma är den som för många år sedan sydde bröstklädet och som även är avlägset släkt med min förra fru.

  4. Jean

    Om du har kvar barmklädet och inte enbart söker vinst så är ett tips att kontakta museum i de trakterna, Norrbottens länsmuseum eller något samiskt museum, om de vill inhandla den. Man är ibland ganska mån om att tillvarata och bevara den samiska kulturen i dessa områden.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Nej, den finns kvar. En samekvinna från Arjeplog bestämde sig flera gånger för att köpa den, bl.a. därför att hon besvisligen kunde se att den var en äkta Arjeplogskolt, sydd av henne sgene mor. Av outgrundliga skäl hörde hon aldrig av sig sedan.

  5. jorgen pettersson

    Hej! Jag ser att inlägget är gammalt men chansar. Min mor var av skogssamesläkt från Arjeplog, min dotter söker sina rötter. Inte kan väl dräkten vara kvar? Mvh Jörgen Pettersson

  6. Sanna

    Hej! Såg att kolten finns kvar och jag är MYCKET intresserad!
    Om det stämmer så hade en dröm gått i uppfyllelse.
    Kontakta mig gärna 🙂
    Mvh Sanna.

      • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

        Jag tycker att det är rimligt i detta läge, åtminstone tills dess alliansen talar om för S hur man skall komma sig ur det svåra ekonomiska läget. Ett litte bidrag skulle förstås vara att strunta i just tankarna på ett ”billigt” badhus.

  7. christel

    Har du fortfarande kolten, eller? Min familj kommer ifrån Arjeplog (men används huset bare om sommaren) och jag vet at min moder och jag ville vara interesserad i den.

  8. Bo Lindborg

    Hej
    Fann bilden på det vackra barmklädet på nätet. Är intresserad av samisk kultur och har några slöjdalster hemma i min lägenhet. Det senaste är ett gehäng som jag köpte i Jokkmokk på årets marknad. Jag skulle gärna vilja sätta upp ett foto av barmklädet bredvid. Är därför tacksam om du skulle kunna tänka dig maila mig en mer högupplöst bild som tål att skrivas ut i A4 eller A3.
    Vänliga hälsningar

    Bo Lindborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.