Antifackligt

Efter att nyligen ha spytt galla över Kommunal, vill jag nu referera något som händer i USA och som också är en antifacklig aktion.

Som jag förstått det, vill republikanerna (USA:s "Moderater") i Wisconsin, ta ifrån fackets deras rätt att förhandla med arbetsgivaren och att teckna kollektivavtal.

I ett mycket svårt ekonomiskt läge vill man ta ifrån de offenliganställa ett antal förmåner som de har i sina anställningsavtal. Facket vill inte bara stillatigande acceptera detta utan vill åtminstone förhandla om saken. Men se den möjligheten vill man inte låta dem ha. I stället hotar man nu med massuppsägningar för dem som inte utan protester accepterar arbetsgivarens besked om försämringarna.

Min amerikanska fru har uppmärksammat mig på en mängd saker, som börjat i USA och sedan efter en tid också kommit till Sverige.

När det gäller vår regerings inställning till facket, så torde risken att den hellre än att stärka facket skulle vilja försvaga det. Regeringen hörsamhet för vad som händer i USA är tämligen uppenbar.

 

6 kommentarer

  1. Per Lundhol

    Bra artikel! Det vill till att människor blir medvetna om den nytta man har av facket! Just nu verkar det lite si och så med den saken, åtminstone bland de unga, historielösa!

  2. Maria Skiddi

    fast jag ser det åxå som ett problem som facket själva ”äger”. Det är inte bara ”dumma” marknader el regeringars ”fel”- facket växte fram i svår misär och kampen för bröd, SEDAN har facket självt förväxt sig till en koloss på lerfötter vars huvud inte ens känner igen sin egen svans.

    Representativ demokrati är ett problem där…istället för att fråga sig vad det är för ”fel” på medlemmarna måste man göra en helt annan arbetsordning inom den sk ”rörelsen”.

    Den ”säkraste” karriären i vår kommun har i alla tider (40 år tebax)varit att via facket komma in som olika tjänstemän/quinns inom kommunen, som i sin tur är en trög institution där alla vaktar sina positioner, istället för att verka för det främsta syftet att tjäna skattebetalarna vilka är deras arbetsgivare.

    Icketransparenta hierarkier som tycker sig stå över de lagar å förordningar som inte passar deras agenda för tillfället.

    Ta bara fak Håkan Nilsson som uttryckt i kommentatorsfält på NV att Sveriges regering kan jämställas med Mubaraks styre.

    Är det seriöst?…

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Per Lundhol (2011-02-23 08:47)
    Du har så rätt i det, men dessvärre finns det exempel på mindre hedervärt beteende hos ”facket” och av högt uppsatta personer inom den fackliga hierarkin. Sådant försvårar medlemsvärvningen bland de unga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.