Landstingets löneutbetalningar

I dag läser vi i VK, att landstingets rutiner för utbetalningen av löner inte fungerar.

"Det finns risk att landstingsanställda inte får ut sina rätta löner. Kontrollen och rutinerna är dåliga, anser revisorerna och tar landstingsstyrelsen i örat med förslag på åtgärder". Så lyder ingressen till VK:s artikel.

På sterilavdelningen vid NUS har de anställda i hela 15 år "drabbats" av just detta. De har arbetat tre timmar mer varje vecka än vad de haft lön för. För de heltidsanställda skulle detta enligt avtal ha betraktats och betalts med tre timmar kvalificerad övertidsersättnng, d.v.s. 260 % av deras normala timersättning.

För de deltidsantällda skulle ersättningen för den extra tiden ha varit s.k. fyllnadstjänst, d.v.s. inte övertidsersättning.

Såväl de hel- som de deltidsanställda har i stället fått fullgöra övertiden respektive fyllnadstiden helt gratis åt landstinget. Nu medger landstinget att de har fått jobba för mycket och gör nu allt vad det kan för att komma undan så billigt som möjligt.

Landstingsdirektören, Sofie Edberg, "signalerar att hon har svårt att ta till sig kritiken" från revisorerna. Hon hävdar i stället "att landstinget har en mycket god kontroll av löneutbetalningarna".

Det som skett på Sterilen, där felaktiga löner betalts ut i femton år, tyder på synnerligen dålig kontroll av löneutbetalningarna. Jag utgår nämligen från att kontrollen både skall förhindra felaktigt höga utbetalningar som felaktigt låga.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.