Byråkratsvenska á la VK

I går hade jag fräckheten att kritisera VK:s kulturredaktör, Sara Meidell, för hennes krångliga sätt att skriva.

Jag kan inte riktigt kunnat släppa frågan än utan har tänkt mer på den. På nätet finns en plats, där man snabbt och lätt kan få en text analyserad utifrån dess läsbarhet. Där får man fram något som kallas LIX (LäsbarhetsIndeX). Webbplatsen ifråga beskriver LIX enligt följande:

"Läsbarhetsindex (LIX) kan användas för att få uppfattning om hur lätt eller svår en text är att läsa. LIX är baserat på medeltalet ord per mening och andelen långa ord (ord med fler än 6 bokstäver) uttryckt i procent. Det finns flera olika läsbarhetsindex, men i Sverige är LIX det mest använda. LIX utvecklades på 1960-talet av pedagogikforskaren Carl-Hugo Björnsson."

Om den aktuella texten sägs, att den är "Mycket svår, byråkratsvenska".

Två saker förvånar mig nu. Att jag, som i hela mitt yrkesverksamma liv läst och dessvärre även skrivit "byråkratsvenska", ändå har svårt att förstå byråkratsvenska. Det förvånar mig också en ung kulturredaktör på VK väljer att utestänga många från det hon skrivit genom att använda det språk hon gör.

2 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Jag fick känslan när jag läste artikeln att hon ville imponera folk genom att använda ”stora ord” och krångliga, långa meningar. Men ju längre man läser desto lättare det är att begripa budskapet att hon vill framföra – som om hon själv blev less på att försöka hitta ”stora ord”!

  2. Fru Karlsson

    Fnissar..ja en del verkar vilja krångla till en text så mycket som går, bara för att de vill låtsas vara märkvärdiga. Stöter på sådana dagligen i olika debattsituationer.

    Har du nån länk till den där sidan som du pratar om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.