200 ampere

Häromåret bytte vi elcentral här i huset, eftersom det var ett krav från försäkringsbolaget.

Då lärde jag mig att man här i Michigan måste ha en huvudsäkring på hela 200 ampere i ett hus som det här. Elektrikern kunde inte förklara varför utan bara meddela att det var så. I motsats till hur det är i Sverige, så påverkades inte elräkningen av storleken på huvudsäkringen. Och då var det ju inte mycket att orda om.

Men än i dag grunnar jag på frågan, varför jag måste ha en så stor huvudsäkring här, när jag i vårt direkteluppvärmda något större hus i Sverige klarar mig med en 20 amperesäkring. Jämfört med det huset har det här en mycket blygsam elförbrukning. Är man född "vettasjuk" så är man det.

Nu hoppas jag på en pedagogisk och enkel förklaring som sätter stopp för allt fortsatt grunnande. Spänningen här 110 V, om du det kan vara till någon ledning (!).

6 kommentarer

  1. Anders

    Effekt = spänning x ström.
    Ex: Låt säga att du har ett värmeelement på 2000 watt:
    2000 watt / 110 volt = 18.2 ampere
    2000 watt / 230 volt = 8.7 ampere

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Anders (2011-05-26 18:23)
    Tack Anders! Jag har också försökt använda mig av Ohms lag för att fatta varför vi behöver hela 200 amperes huvudsäkring. Tyvärr fattar fortfarande inte varför den behövs här.

    Om vi hade haft 110 V spänning hemma, skulle vi ju långt ifrån ha behövt hela 200 ampere i huvudsäkring, eller hur? 40-50 hade väl räckt?

  3. Anders

    Precis som du skriver, det hade räckt med 42 ampere för att få samma effektuttag vid 110 volt som med 230 V och 20 A. Kanske det är ngn konstig lag som kräver så stora huvudsäkringar? Generositet gentemot elkunderna? Eller så är det som i många andra sammanhang, amerikanarna ska vara störst, bäst och värst 😉 Strömmen borde vad det än beror på sannolikt bli dyrare av att behöva bygga elnät som ska klara så stora effektuttag från elkonsumenterna? Dessutom blir incitamenten att vara rädd om våra ändliga resurser mindre om det är enkelt att slösa med energin.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Anders (2011-05-27 17:55)
    Märkligt är det, men så skulle det vara enligt ”bestämmelserna”, som elektrikern var tvungen att följa för att sedan få jobbet godkänt av en slags ”kommunal” inspektör. Innan det godkännande kunde han f.ö. inte ens ta betalt av oss.

  5. Marcel

    En gissning: i huset i USA har du 1-fas och huset i Brån behöver jag inte gissa för där har du 3-fas. Och då är också spänningen 400 Volt. /marcel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.