Galningar

Utöver känslan av det ofattbart tragiska i det som hänt i Norge, tillåter jag mig fundera över en annan och möjligen mariginell fråga i sammanhanget.

Enligt mitt enkla sätt att betrakta händelser som denna, eller som liknar denna, måste förövaren vara mentalt sjuk i något avgörande avseende. Ingen gör något sådant här "vid sina sinnes fulla bruk", som det ibland heter. Inte ens en fullt frisk och "normal" högerextremist skulle kunna gå så här långt i sitt hat mot vänsterkrafterna i samhället.

Den unge "etniske norrmannen" kan alltså inte enligt min uppfattning inte vara frisk i mentalt hänseende. Någon enkel och lättdefinierad diagnos finns kanske inte, men det ändrar inte det minsta på min grundsyn på personer som gör sig skyldiga till hemskheter som den här.

Vad som de senaste dagarna utöver själva händelsen upprört och förvånat mig är medifolks och andras val att kalla den sjuke mannen för "galning". Om det numera är vedertaget språkbruk att kalla psykiskt sjuka personer för galningar, måste jag medge att jag inte hängt med riktigt.

Möjligen har jag inte riktigt klart för mig vad som menas med en galning. Dock tror jag inte att jag är ensam som menar att man med galning menar en sinnesrubbad person, som inte så sällan hamnar på mentalsjukhus. Jag skulle dock aldrig kunna tänka mig att kalla patienterna på våra psykiatriska avdelningar och sjukhus för galningar.

2 kommentarer

  1. RWR

    Med dagens språkbruk har nog dom flesta ord olika mening i olika personers sinnesvärld. Tyvärr sker också en språklig inflation.

    Du skriver ”Fullt frisk ’normal’ höger extremist”. Finns det verkligen?

    I min värld gör just ordet extremist det högst osannolikt att man är vid sina sinnens fulla bruk vare sig man sätter vänster, höger, islamistisk, kristen etc. före ordet.

    Språklig inflation har blivit vanligare(alt. jag har blivit äldre) och det finns många som gärna sätter stämplar av tyngsta märke på sin motståndare vid minsta avvikelse från den egna uppfattningen. Vad händer då i detta fall?

    Räcker beteckningen extremist ens till?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.