Vännäscenterns syn på Orionärendet

De två viktiga företrädarna för Centerpartiet i Vännäs, Ingmarie Lindqvist och Ulf Eriksson, ger i dag i en insändare i VK sin syn på majoritetens tankar på att stänga äldreboendet Orion.

Insändaren är välskriven och lätt att ta till sig. För en oinsatt som jag är, innehåller den även en del ny information, som t.ex. att budgetarbetet ännu inte kommit igång. Jag som trodde att det var i det sammanhanget som majoriteten fann att Orion bör stängas!

Följande citat från insändaren får mig dock att undra hur mycket Ingmarie Lindqvist och Ulf Eriksson egentligen vet om den kategori äldre det är som bor på Orion:

"Sist men inte minst viktigt, med en intraprenad inom äldreomsorgen i Vännäs erbjuds våra äldre en valfrihet."

Utan att själv känna till varje enskild boende där, vågar jag påstå att ingen av dem varit i stånd att välja just det boendet och därför knappast heller ansett det viktigt med valfriheten. De har inte ens i sin krafts dagar hörts talas om begreppet intraprenad inom äldreomsorgen och ingen annanstans heller för den delen.

Nog är det väl därför på sin plats att Centern överger det argumentet när partiet förespråkar entreprenadformen?

4 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Hej Karl-Gustav!
    Må så vara att en del äldres hälsa sviktar så till den grad att anhöriga eller godmän måste föra deras talan även när det gäller val av boende. Då är det upp till dem som känner individen personligen att använda sitt goda omdöme och göra ett så rätt val som bara är möjligt.
    I de fall man valt just ORION har man bedömt det bäst!
    Att sedan andra väljer andra typer av boenden utifrån vårdbehov är helt riktigt. Just därför är VALFRIHET så viktigt!

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Barbro Johansson (2011-08-19 14:55)
    Jag läser kanske centerinsändaren FÖR noga, men man skriver ju faktiskt så här:

    ”Sist men inte minst viktigt, med en intraprenad inom äldreomsorgen i Vännäs erbjuds våra äldre en valfrihet.”

    För dessa äldre betyder inte valfriheten särskilt mycket, men sannolikt mer för deras anhöriga.

  3. Ulf Eriksson

    Hej Karl-Gustav,
    Jag tycker att jag har god insikt i vilka vårdbehov som finns på våra handikapp- och äldreboenden och i vilket tillstånd som många av våra vårdtagare befinner sig i. Jag har i min politiska roll behov av och en skyldig att hålla mig uppdaterad om vilka behov som måste tillgodoses. Till detta kommer den inblick jag fick när min mor vistades på särskilt boende. Dessutom har jag varit god man för människor i både äldre- och handikappomsorgen.

    Du har regerat på formuleringen om valfrihet och därmed ifrågasatt våra kunskaper om vi vet vilken kategori människor som bor på Orion. Vi är mycket väl medvetna om det och det gäller inte bara Orion som boende.

    Vi vet också att det inför varje beslut om särskilt boendet kallas till vårdplaneringsträff. Dem som kallas är anhöriga, god man, sjukvårdspersonal, biståndshandläggare mfl. Oftast är det anhöriga eller god man som framför vårdtagarens talan. Eftersom dessa känner personen väl så blir det i rialiteten dessa personer som väljer boendet precis som du skriver i ditt bloggsvar.

    Jag tycker, oavsett vem som väljer, att det är viktigt med valfrihet för att om möjligt finna den bästa individuella vårdformen för våra gamla.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Ulf Eriksson (2011-08-21 14:38)
    Hej Ulf!
    Jag kan medge att min formulering var onödigt provocerande. Självklart vet jag att både du och din medförfattare till insändaren känner vilken kategori åldringar det är som bor på Orion.

    Jag hängde nog upp mig i onödan på er formulering om ”valfrihet för våra äldre”, eller hur ni uttryckte det. Jag skulle inte haft något att invända emot, om ni i stället hade talat om valfrihet för de äldre och deras olika företrädare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.