Pudeldags Maria?

Det känns som om det snart är dags för Maria Larsson att göra en så kallad pudel och med den försöka mildra effekten av sin märkliga hantering av barnhemsfrågan.

Att "göra en pudel" förresten, trodde jag var ett tämligen nytt uttryck, men så är inte fallet. Den här informationen finns på Wikipedia:

  • Göra en hel pudel – att med uttrycklig ödmjukhet göra offentlig avbön. Uttrycket användes första gången av Pål Jebsen (född 1956), kommunikationsstrateg med norskt påbrå, när han i Dagens Nyheter 12 november 2002 ombads kommentera bistånds- och migrationsminister Jan O. Karlssons helomvändning inför media angående sina dubbla löner:[114][124]
Cquote1.png Han tog kommandot på presskonferensen och hade ett välgrundat manus. Han gjorde det med stor, trovärdig ödmjukhet och förståelse för reaktionerna ute i landet. Han gjorde en hel pudel – lade sig på rygg och sprattlade med benen. Cquote2.png
Pål Jebsen[125]
21 september 2005 berättade Pål Jebsen i radioprogrammet P1-morgon om hur hans egna pudlar betedde sig precis så när de fått tillsägelser. Uttrycket togs också upp av den brittiska affärstidningen Financial Times som skrev att to do a whole poodle var en av de mest minnesvärda formuleringarna som skapats på länge och jämförde med andra nordliga innovationer som Volvo och Ikea.[126]
  • Göra en pudel finns också på tyska och danska; "einen Pudel werfen" eller "einen Pudel schießen" respektive "gjøre en pudel" eller "begaa en pudel", men har då en annan betydelse: Att slå en miss eller bom, eller felbedöma ett slag (i boll- eller kägelspel). Pudelrinnen (tyska) är när bowlingklotet slinker ner i rännan, som när en pudel eller retriever inte kan motstå att kasta sig i vattnet. Uttrycket kan även användas bildligt: "Der begik Baron Holberg een stoer Pudel, som ikke skrev denne Comoedie i det tydske Sprog…" (om en av Ludvig Holbergs (1684-1754) pjäser i ett magasin från mitten av 1800-talet). Göra en miss, begå ett misstag kan på tyska också heta pudeln i all enkelhet. Även på norska kan misstag heta puddel.[99][55][98][109]

 

9 kommentarer

  1. Mr Sound ***

    Regeringen säger nej. SD är kritiskt inställda till att regeringen backar om ersättningar och planerar att agera i riksdagen i höst då vänder regeringen och bjuder in alla partier utom SD.

    Men men, utan SD hade det inte blivit av, så det är bra i vilket fall…

    Sen kan man alltid föra en diskussion om denna ersättning som helt skulle baseras på berättelser och ske helt utan beviskrav, ett intyg på att man var fosterhemsbarn skulle räcka för att få ersättning vilket knappast kan betraktas som rättssäkert.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Mr Sound *** (2011-09-14 09:08)
    Har du verkligen rätt i det du skriver? Skulle ersättningen HELT baseras på berättelser? Varför då motivera avslaget med att det saknas dokumentation, som dessutom finns för de flesta av fallen, som jag förstått det?

  3. Krister Klermalm

    Själv har jag skrivit i ”Var är FN konventionen i Sverige?!” tydligt om placeringsbeslut och enskildes berättelser räcket gott som rättvis, ifall i nästa veva beslutar för perioden efter 1980 ska också få ersättningar. Till sist ska rättsäkerheten skärpas för den enskilde, inte ställa nya krav eller andra låsningar.

  4. Mr Sound ***

    Nja, Slutåret 1980 baseras på det som står i direktiven från 2006:
    http://www.sou.gov.se/kommittedirektiv/2006/dir2006_75.pdf

    Regeringen har helt och hållet gått på den och säger ”Om gränsen för ersättning dras vid 1980 innebär det att människor som utsatts för övergrepp efter det diskrimineras” och ”det skulle kunna innebära att en ung person som utsatts för övergrepp 1983 inte får den ersättning som den som utsatts för samma sak 1953, säger Maria Larsson”.

    De har helt enkelt tvingats inse att man kan inte betala ut pengar, endast baserat på anekdoter. Men det vore snarare ett ganska billigt sätt att köpa politiska pluspoäng. Problemet är att det inte är rättsäkert. Dvs, beviskraven – placeringsbeslut och på enskildas berättelser.

    Visst är det trist då säkert många förtjänar en ordentlig kompensation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.