Riksdagens beslutsattestanter

I kommunala sammahang och troligen i alla offentliga sammahang måste en s.k. beslutsattestant godkänna en utbetalning, innan ekonomiavdelningen får utföra den.

Innan fakturan eller motsvarande föreläggs beslutsattestanten, har den granskats av någon annan, som satt sitt namn på den. Vanligtvis måste beslutsattestanten lita på att är riktigt, eftersom han eller hon ju inte kan ge sig ut i verksamheten för att kolla att den vara eller tjänst som fakturan avser verkligen är levererad.

Det formella ansvaret för att utbetalningen är rätt, ligger ytterst hos beslutsattestanten.

På riksdagskansliet måste en liknande rutin gälla. Vem där var det som godkänt felaktiga utbetalningar (enligt Juholt själv) till Juholt och till centerpartisten, vad han nu heter?

 

 

15 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Alldeles rätt. De som släppt en felaktig utbetalning har faktiskt begått tjänstefel!

    Men någon har ju varit inne efter ”avslöjandet” och ändrat regelverket på riksdagens hemsidan – för att det skulle se ut som om Juholt gjort fel.

    Nu får han betala för 1½ lägenhet när de övriga bara behöver betala för ett boende! Riksdagen bör återbetala pengarna till Juholt – som han betalade tillbaka!

    x

  2. Maria Skiddi

    Jämför behovsprövade bidrag med generella kostnadsersättningar till politiska makthavare.

    Skillnaden är magiskt stor för oss alla och borde vara riktigt tydlig för en ärlig sosse.

    De pengar som Juholt myglade till sig och som nu återgår till statskassan är pengar som kunde gått till bättre förhållande för fattigpensionären, ensamstående mamman, personalförstärkning i skolklassen – vad helst nu S anser vara viktigt och behjärtansvärt!

    Juholt har angett HELA hyran som sin. HANS del av hyran borde rimligtvis inte vara hela beloppet, och således har han inte alls gett korrekt information till riksdagsförvaltningen. Särskilt tiden då han bodde i lägenheten där bara Åsa stod för hyresavtalet.

    I ”dagens industri” beskriver han sig som en som har
    ”en väldigt bra moralisk kompass; ”Jag är inte en sådan som i deklarationerna tar upp avdrag efter avdrag efter avdrag”, säger han.”

    Att ta ta upp avdrag så länge de är korrekta är ju knappast ett tecken på dålig moralisk kompass?

    Juholt slår med detta resonemang fast att det är moraliskt felaktigt att göra korrekta skatteavdrag, SAMTIDIGT som han inte tycker det är moraliskt klandervärt att be om bostadsersättning för sin sambo.

    Ingen kan anse att det är rätt av Juholt att låta skattebetalarna bekosta hans sambos hyra, inte ens den mest inbitne sosse -utan att dumgöra honom.

    Finns de som tycker det är ok föreslår jag att de startar en Facebookgrupp och samlar ihop medel till det.

    En statsministerkandidat som gör pudlar på fejjan..varför behandla en vuxen karl som ett barn eller mindre bemedlad då man hävdar att han är särskilt bemedlad just i pannan?

    När ska dumstrut, clownnäsa eller stadsmannakostymen användas? och vem ska hålla reda på takten när de ska av eller på?

    Ta fram ”dumstrut” så fort det GAGNAR å snyfta sig genom Sverige, yeack.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2011-10-18 17:33)
    Möjlighen har du i ditt upprörda tillstånd missat en väsentlig sak, på vilket mitt inlägg är grundat. Eller så har jag gjort det.

    Av all rapportering som framkom under drevet, så hade ju Juholt presenterat hyreskontraktet för riksdagsförvaltningen och av det framgick det ju tydligt att de var två om lägenheten. Det borde väl ha räckt för att förhindra en ”ogranskad” utbetalning till honom tycker jag.

  4. lf

    Satt just och läste Ulf Nilssons krönika i Expressen om drevet på Håkan Juholdt.
    Det är sanslöst att denna högerstreber får så så mycket plats i tidningen.
    Men det är klart att borgerliga media med 80% av utbudet då blir det ju så här.
    Inte ett ord om de borgerliga politiker som också missförstått regelverket.
    Ulf Nilsson,det nog dags att du förpassas till journalisternas bakgård.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till lf (2011-10-19 19:11)
    Jag har också noterat hur litet ork drevet haft kvar för att också granska de borgerliga politiker som också dragit fördel av ett obefintligt eller ”grumligt” regelverk.

  6. Maria Skiddi

    ”man” har skyllt på ”oförstånd” alt ”luddig” regel. Det jag i mitt lätt upprörda ”tillstånd” ehuru jag inte är beredd att betala dylikt– då såg är i klartext att ingen hållit en kavel mot JH´s huvve–

    — utan det krävdes en EGEN aktivitet av honom och även ett aktivt producerande av kompletterande uppgifter= el-tillägget om 100 riksdaler- för vilken densamma sökte ersättning för- ATT just få det JH sökt, vilket jag tolkar som ypperligt bevis på medveten planering om hur att ersätta/få ut så mycket som möjligt.

    För att få barnbidrag registreras jag som barnalstrare och får den summa som bestämts oavsett inkomst.

    Ett generellt bidrag till hyra för dubbel boendekostnad i detta sammanhang har ju att göra med faktiska omständigheter och där menar jag att JH inte kan dra fram dumstruten då det passar för att sedan kräva doktorshatt mot bakgrund av den arbetsinsats han bevisligen gjort för att få HELA hyran betald för sin tjej- av bl.a mig.

    Jag känner inte en käft som skulle göra så i sk ”god tro”

    Egenansvar och myndighetsansvar?
    JA.

    Två namn på ett hyreskontrakt i en boendesituation ang en riksdagsledamots ”övernattning”? jo, det kan åxå betyda andrahandskontrakt.

    Orsaken till att ”tillsynen” inte skrek sig hes direkt då detta började KAN vara slashas-låt-gå-mentalitet å ögna igenom pappiren, för ATT det bara ”är så” och för att det är skattepengar, ELLER ”god tro” från pappersvändarna, JH´s ursäkt/förklaring är billigt och ett spel för galleriet.

    Den nobla ädlaste rasen av styrskick har lösa tyglar men förväntas KUNNA ta eget ansvar-de är ju inte årskalvar på kosläpp..

    Då de ej gör det borde samma regler för dem som för oss gälla. Jag arbetar i hkp, så jag tycker nog att de som säger sig vilja styra vårt land kan krävas på mer både teoretiskt och i praktiken.

    Sen var det knappast en ”hearing” i det avseendet att han stått framför en panel och ”presenterat” en hyresavi.

    Generellt är dessa ”svarta hål”, misshushållning och bristande respekt en styggelse.

  7. Maria Skiddi

    Nej K-G -jag försökte utveckla hur/varför JAG tycker att Juholt inte håller måttet. Thats it.

    Att pådyvla MIG åsikt el önskemål om att införa dödsstraff i DET sammanhanget eller i ngt annat sammanhang gör mig verkligen chockad.

    Det var milt sagt ”overkill” av dig.

    Ha en bra dag.

  8. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2011-10-22 12:14)
    Jag visst var det en medveten ”overkill” och det bara för att visa hur jag reagerar på ditt ordrika och hatiska inlägg mot Juholt. Du tycks helt ha missat de olika förmildrande omständigheter som påvisats från media sedan drevet nu har lagt sig.

    Att för mig återfå förtroende för Juholt kommer att bli svårt. Föär Aftonbladet med för den delen.

  9. Maria Skiddi

    Det ordrika inlägget skulle borga för sakligheten; argumenten var VÄL presenterade iom det, trodde jag.

    De sk ”förmildrande omständigheterna” MÅSTE man ju som inbiten sáre ta till sig= halmstrå osv, och det var/är de ”omständigheterna” som (bl.a) jag inte köper som trovärdigt.

    Men tack för din välmenta ”lektion” om hur du (och vad jag förstår många i S rörelsen känner)- vilket ju redan försvarsargumentationen initialt i ”affären” visat, OCH som jag förstod-DÄR och då.

    Faktum är att de inte är vare sig MITT el AB´s ”fel” att såret i din tillit till Juholt uppkom. Jag ska lämna dig ifred med läkningen och inte peta i det såret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.