Rastads fotograferingsförbud

I Publicistklubbens möte i går deltog landstingsdirektören Jonas Rastad. Där försvarade han förbudet och tyckte bl.a. att media gjort en för stor sak av frågan.

För mig, som anser mig vara en tämligen normal företrädare för allmänheten, är medias möjligheter att göra sitt jobb på ett avgörande sätt sammankopplat med vad man förväntar sig skall gälla i ett demokratiskt samhälle.

Jag har tagit upp frågan i ett tidigare blogginlägg och gör det än en gång. Är ändå inte frågan om fotograferingsförbudet också en politisk fråga? Stöder landstingtets politiska majoritet också Rastad inställning i frågan?

Det förvånar mig att media inte tagit reda på hur politikerna ser på förbudet. Kanske har man man gjort det och det gått mig förbi.

Förbudet kan ju inte ha ett sådan juridiskt status att den som bryter mot det måste räkna med straff. Vad händer om jag går in på NUS och tar några bilder i smyg och sedan visar dem här på VK-bloggen? Och vad händer om Rastad själv skulle se mig ta bilderna? Tar han då kameran ifrån mig eller kräver han att jag skall "deleta" bilderna under hans överinseende?

 

6 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Jag håller med dig till 100 %! Jag fattar inte hur en tjänsteman får fatta ett sådant stort beslut utan bekräftelse av någon lagstiftning! Inte heller är han polis så han har inte rätt att ta din kamera ifrån dig!

  2. Katarina Anundby

    Även här i Kristianstad på ( CSK )sjukhuset är det fotoförbud, men tex. pappor får fota sitt barn på BB men i övrigt krävs tillstånd av klinikledningen för att fotografera eller filma. Detär tveksamt om det håller juridiskt, de medger att de inte har rätt att beslagta kameran, mobilen men möjligen avvisa personen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.