Vårdhemmet i Vännäsby

 I dagarna faller f.d. Vårdhemmet i Vännäsby för grävskopan och allt material och alla bittra minnen från husets ursprungliga användning åker iväg i kontainrar till okänd plats.

Vännäsby har i många år haft särskilt boende för äldre. Det började strax före sekelskiftet med det som senare kom att kallas Vårdhemmet i Vännäsby.

Någon gång i början på 50-talet ersattes det med vad som hette Vängården och som inte längre finns. Nyligen öppnades Vännäsby äldrecenter och därmed "försvann" Vängården.

Under flera år, ända fram till dess Rieck-Müllergården byggdes, köpte Vännäs köping ett antal platser på Vängården av Vännäs landskommun.

Vårdhemmet var ingenting annat än ett fattighus, där alla möjliga vårdbehövande togs in. Jag tror faktiskt att de "togs" in, ofta mot sin egen vilja.

Under min tid på som föreståndare på Vängården kunde jag ta del av den inskrivningsbok som användes på vårdhemstiden. Det var delvis en skrämmande läsning. Alla som togs in åsattes en diagnos. För väldigt många var diagnosen "sinnessjuk" och den diagnosen täckte sannolikt såväl demens, "riktiga" psykoser som psykiskt efterblivenhet.

En notering minns jag särskilt väl. En ung kvinna skrevs in en dag utan att någon diagnos var angiven. Några få dagar skrevs en pojke in och han hade samma födelsedatum som dagen då noteringen gjordes!

De som bodde på Vårdhemmet skulle nog ha upplevt Caremas kritiserade boenden som rena pardiset, antar jag. Blöjor kontrollvägdes dock inte på Vårdhemmet!

 

5 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Kalle P (2011-11-16 01:00)
    Den valfriheten vill vår högerregering även fortsättningsvis ha! Valfrihet är bra säger fortfarande regeringspartierna med gemensam röst! Men ”sådan är kapitalismen….”

  2. Pingback: Återanvänt blogginlägg | K-G (Kalle) Sjöströms blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.