Hur kan någon…?

Hur kan någon, regering, politiskt parti eller enskild individ fortsätta blunda för olämpligheten i att låta vinstdrivande företag ta över samhällets äldreomsorg?

Moderaterna tänker nu vidta en mängd "kraftfulla" åtgärder. Skriva och prata om dessa åtgärder kommer man nu att "förtroendeingivande" kunna göra fram till valet. Ingen skall på valdagen behöva tvivla på Moderaterna goda vilja i ämnet.

"Snacka går ju" kan man litet vanvördigt beskriva det hela, men kommer något att bli gjort? I dag läser jag i tidningen att regeringen för tre (3!) år sedan fick sig skrivet på näsan av Riksrevisionen i en kritisk rapport att allt inte stod rätt till inom den privata äldreomsorgen. Ingenting har gjorts under dessa tre år. Äldreminister Maria Larsson medger "delvis" att regeringen hade kunnat vara snabbare!

Bara för att ett äldreboende drivs med privata intressen behöver det ju inte vara sämre än motsvarande kommunala boenden. Däremot borde alla inse att den förväntade vinsten för ägarna står i direkt relation till hur snål man är med tilldelade resurser. Just den snålheten leder förr eller senare till den vanvård som vi den senaste tiden kunnat läsa om.

Kanske mest stötande för människor som förmår se saken "opolitiskt" och i stället betraktar den ur någon slags grundläggande moralisk synpunkt är nog ändå skattefifflandet. Här får man skattepengar för att ta hand om en kommunal angelägenhet. Så gör man god vinst på detta, men nyttjar sedan en laglig möjlighet att slippa beskatta vinsten.

Men "valfriheten mellan vård och vanvård", som en bloggkompis uttrycker det, är värdefull och skall finnas kvar anser regeringen fortfarande!

4 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Utmärkt inlägg! Det kommer dessvärre att bli mycket bara mer privatisering i framtiden. Privatisering beträktas som den bästa räddningen till landets ekonomi men om det var sanningen varför håller USAs ekonomi att spåra ut eftersom det mesta där drivs privat. Nej, privatisering bara underlättar fusk och girighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.