”Riskkapital” – vad är det?

"Riskkapital" är ett begrepp som ofta förekommer i media i dag. Det har fått mig att undra vad det egentligen står för.

Hittills har jag trott att kapital som satsas på osäkra företag och därför riskerar att gå helt förlorade är vad man menar med begreppet "rikskkapital". Med den synen har jag förstått att sådana satsningar kan vara av stort värde för samhället.

I debatten kring hur privata vårdgivare sköter sig talas det också om riskkapital. Några har satsat riskkapital och köpt upp en mängd lukrativa kommunala företag inom bl.a. barn- och äldreomsorg. Var egentligen ligger risktagandet för dem som gjort det? Finns det t.ex. några privata äldreboenden som kunnat redovisa förlust utifrån det kapital de satsat?

Som på beställning redovisar VK i dag omsättningen och vinsterna för tre av äldreomsorgens största aktörer, Attendo, Carema och Aleris. Utan att ha några specialkunskaper i företagsekonomi, konstaterar jag att det knappast var förenat med någon större risk att satsa pengar i de företagen.

Då får man inte glömma att lagstiftning och kommunens ansvar gör att kunder alltid kommer att finnas.

Tillsammans omsatte de tre företagen 5 726 miljoner och tog in en vinst på 402 miljoner. Jag gissar vatt siffrorna gäller år 2010, vilket inte framgår av VK-artikeln. För mig ser därför inte satsningen ut att vara särskilt riskfylld, även om jag inbillar mig att man kanske hade förväntat sig en betydligt större vinst. Men å andra sidan lyckades man kanske göra en stor del av den skattefri!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.