Gammelmannanfunderingar

Tänk så litet man ändå vet om dagens skola, när man inte längre har några barn gående där. Detta gäller mig trots all den debatt som på senare tid handlat om skolan.

I går fick jag veta att man inte längre får lära sig skriva skrivstil. Att detta gällt mycket länge för många av våra läkare är ju känt, men nu kommer det att gälla fler.

Än en tid kommer vi väl att tvingas skriva under viktiga handlingar med vårt namn. Jag undrar om en textad underskrift går lika bra.

Den som inte kan använda sig av skrivstil kommer ju då inte ens att kunna skriva sitt eget namn. Men just det får man kanske lära sig. Att att läsa skrivstil hänger ju samman med att kunna skriva själv. Utan den kunskapen kommer man ju då inte heller att kunna läsa andras namnteckningar, något som f.ö. redan är svårt i bland.

 

Jag förstår fullt ut att mina fundetingar om att behålla skrivstillen är rena stenåldern för många. Kanske då speciellt när jag framför dem, jag som nästan aldrig skriver något med vanlig penna och gör jag det kan jag ofta knappt förstå det jag själv har skrivit.

3 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Tror att vi två är födda i samma tidsålder. Det är verkligen det mesta som förändrats i skolornas inlärningsmetodik b.l.a. detta med skrivstil. Och som du påpeker namnunderskrifter på värdehandlingar hur fungerar det, går det bra med textat numera, eller??
    Men å andra sidan om du studerar vissa äldre/medelålders
    personers namnunderskrifter. Det verkar vara någon slags status i att skriva så otydligt som möjligt. Ju mer dem ”krokar” till texten ju högre befattning och status inbillar dem sig ha. Namnuderskriften är i många fall oläslig, i vissa fall förtydligad, men inte alltid.

  2. Anders

    Behovet av att skriva under papper med skrivstil kommer förmodligen att minska allt mer. T.ex. kan man numera skriva under självdeklarationen och andra dokument elektroniskt. Trots att den moderna tekniken innebär många fördelar så tycker jag ändå att det är synd att behovet att kunna skriva på papper minskar. Papper och penna kan användas överallt utan ström och teknikberoende. Man vet aldrig om skrivkonsten kanske behövs i framtiden när de resurser som vi brukar i dag kanske håller på att ta slut. Appropå att krångla till det: När USA skulle flyga till månen på 60-talet lade man stora resurser på att utveckla en bläckpenna som fungerade i tyngdlöst tillstånd. När man var färdiga kollade man hur ryssarna hade löst problemet. De använde blyertspenna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.