Ett pedagogiskt problem

Högsta Domstolen har ändrat sin syn på "självförvållat rus". Man menar där att man skall kunna få strafflindring, om berusningsgraden varit så stor att vederbörande inte haft något uppsåt med sin handling.

Är man bara för berusad av alkohol eller andra droger för att ha kunnat ha något uppsåt med sin brottsliga handling, och dessutom har problem med sitt missbruk, skall man få vård och inte straff. Det som hänt "i fyllan och villan", hur allvarligt det än må vara, skall alltså belönas med "straffrabatt".

Nog måste det väl föreligga ett gigantiskt pedagogiskt problem för vårt rättsväsende att få vanliga medborgare att förstå denna nya syn på missbrukare som begår våldsbrott och andra brott?

Finns det inte nu också en risk att människor med missbruksproblem i framtiden känner sig mindre omgärdade och begränsade sitt dagliga liv av de lagar som gäller fullt ut för oss andra?

Det är nog inte så dumt ändå med nämndemän som inte är jurister utan "vanliga" medborgare med sunt bondförnuft. Troligen kommer det att bli svårt för dem, trots det bondförstånd de alla besitter, att förstå (och förstås även följa) det som nu de höga juristerna i Högsta Domstolen kommit fram till.

3 kommentarer

  1. marcel

    Håller med dig Kalle. Om du eller jag, nåja inte just du eller jag, tänker begå brott är det bara att ta med sig alkohol. Efter att brottet har begåtts super man sig full och därmed ingen fara på taket. Ska rattfyllerister också få straffrabatt i fall de orsakar en olycka?

    Eller är det så att i lagens mening är man inte tillräknelig om man är alkoholpåverkad och därmed inte fullt ansvarig för sina handlingar, m a o det är fel på lagen, den bara tillämpas såsom den är utformad???? Då är det väl också fritt fram för drogmissbrukare att skaffa pengar till beroendet på olaglig väg, så länge de gör det under påverkan i någon form.
    Våra riksdagspolitiker måste se över denna lagstiftning omgående.
    Hälsn, Marcel

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till marcel (2012-01-17 15:01)
    Det förvånar mig att inte Högsta Domstolens attitydändring eller nya tolkning av lagen fått större uppmärksamhet i media. VK har åtminstone varit vaken tack vare fallet i Umeå.

  3. Magnus Liljeström

    Kalle,

    jag lägger in en länk till Högsta domstolens tidigare dom i frågan.

    Detta handlar om hur man ska se på uppsåt till brott som kräver sådant, exempelvis mord eller mordförsök. Utan uppsåt blir det inte mordförsök, utan (grov) misshandel.

    Tidigare har man haft en tolkning som innebär att man förutsätts ha uppsåt om man är så berusad att man inte fattar vad man gör. Nu menar HD att man måste se till vad som faktiskt är klarlagt när det gäller uppsåtet:
    ”Uppsåtsbedömningarna vid självförvållat rus bör i stället ske med tillämpning av vanliga regler.”
    Det gäller alltså, enligt HD, samma regler för nyktra och aspackade.

    I det tidigare fallet skriver domstolen:
    ”När det gäller andra omständigheter som kan vara av betydelse för uppsåtsbedömningen förtjänar det att framhållas att MH vid gärningstillfället har agerat på ett även i förhållande till berusning avvikande sätt (utan att det för den skull finns underlag för bedömningen att han skulle ha saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt). Angreppen har kommit helt överraskande utan någon rimlig förklaring.
    Under angreppen har MH verkat ”helt borta” och agerat utan att vid sidan av själva angreppen visa någon egentlig ilska eller aggression. Han har inte svarat på tilltal eller i övrigt sagt något förrän på slutet av händelseförloppet då han närmast förvånat konstaterat att det var ”mycket blod”. MH har berättat att han själv har endast vaga minnen av det inträffade. Han blev irriterad när han blev väckt. Under gärningen hade han ”tunnelseende” och allt var suddigt och helt tyst. Han kan inte förklara varför han angrep IK och IJ. Att MH har agerat på ett avvikande och svårförståeligt sätt kan emellertid inte i sig läggas till grund för slutsatsen att MH vid gärningen har funnit att IKs och IJs död inte var ett för honom relevant skäl att avstå från att angripa dem på det sätt som han gjort.”

    Magnus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.