Reinfeldts rätta ”ansikte”

Nu har väl ändå Högern genom Reinfeldts tankar om en höjd pensionsålder visat sitt rätta ansikte? Han har tydligt låtit oss förstå att talet om Moderaterna som vårt nya och enda arbetarparti bara är rent struntprat.

Reinfeldt har som bekant rest land och rike runt för att bekanta sig med sina undersåtar och deras livsvillkor. Under de resorna har han uppenbarligen missat eller inte alls lyssnat på landets riktiga arbetare.

Jag bryr mig inte om att förklara vad jag menar med arbetare. Alla som omöjligen kan tänka sig en generellt höjd pensionsålder till 75 år förstår det säkert.

I en TV-intervju med Reinfeldt i morse, som jag dessvärre bara såg slutet på, fick Reinfeldt förklara vad han tänkte sig för jobb som man kan fortsätta med ända fram till 75-årsdagen. Det var inte särskilt imponerande.

Man skulle t.ex. kunna stanna kvar på sitt jobb som "rådgivare"! Han har tydligen liten vetskap om hur svårt många bland de yngre på en arbetsplats det är, som redan i dag har svårt att lyssna på "åldringar" över 40-50 år.

En annat jobb för 65-plussarna skulle enligt Reinfeldt kunna vara att bli företagare! Vad finns det för hinder i dag för hinder för företagare att jobba vidare efter 65-års ålder?

Och hur går det med ungdomsarbetslösheten, om pensionärsavgångarna skulle minska? Borde man inte i "arbetslinjens" namn se det som viktigare att få ungdomen ut i arbetlivet än att hålla kvar äldre i det?

Självklart är jag medveten om samhällets problem att orka med det allt mer ökande antalet åldringar, som kräver pension. Men att så enkelt lösa den problematiken genom drastiskt höja pensionsålder på sätt som Reinfeldt tänker sig är knappast en framkomlig väg.

Ovanstående är skrivet och tyckt av en 70-åring, som gick i pension vid 67 och som tror att han nog hade kunnat jobba vidare ytterligare några år utan att prestera så mycket sämre än före han blev 65. Men han var och är fysiskt frisk och sitt arbete utförde han via datorn i en hyfsad inomhusmiljö utan tunga lyft och utan alltför stressiga förhållanden.

Om "hans" arbetssituation hade gällt för alla på arbetsmarknaden, hade Reinfeldts förslag inte alls varit så dumt.

3 kommentarer

  1. Erik

    Uppklädda i träfrack är alltså nya arbetarpartiet Moderaternas förslag till skyddskläder på jobbet för oss äldre.

  2. Anders

    Håller med om att Reinfeldt uttryckt sig klumpigt ang. höjd pensionsålder, men samhället har inte oändliga resurser till sitt förfogande. Förr började folk jobba när de var 15 och dog när man var 75. Idag så börjar folk jobba när de är 25 och lever tills de är drygt 80. Det är alltså fler år som vi medborgare inte genererar skatteintäkter till staten och den kostnaden måste tas någonstans. Dessutom så ställer samhället förmodligen upp med mer service till landets invånare idag än förr. Därför måste vi våga diskutera hur välfärden ska finanseras i framtiden. Att hävda att alla ska jobba tills de är 75 är förstås verklighetsfrämmande, men de som vill och kan ska givetvis få göra det och de som är utslitna måste förstås få sluta tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.