”The ampersand”

Att ha "Uncle John’s Bathroom reader" tillgänglig i "hemlighuset" innebär inte bara ett sätt att fördriva tiden. I den hittar jag då också intressant ny kunskap.

Tecknet "&" har en ganska intressant bakgrund, åtminstone utifrån mitt sätt att bedöma vad som är intressant här i världen. Det må så vara meningslöst vetande, men intressant är det ändå.

Enligt den här upplagan av boken, som är den tionde i en lång serie av "bathroom readers" i USA, är "&" den äldsta kända symbolen som representerar ett helt ord – "och" alltså som alla vet.

Ursprungligen var den ett av de 5 000 tecknen i världens första förkortningssystem, sammanställt av Marcus Tiro i Rom 63 år före Kristi födelse.

Det lärde jag mig (och vill gärna tror att det är sant) i det lilla rum i vårt hus som vi ibland kallar "the library", även om utbudet av litteratur där är ytterst begränsat.

Jag lärde mig också ett nytt engelskt ord, nämligen "ampersand", som tydligen är så pass ovanligt att min engelsktalande fru visserligen kände igen ordet men inte kunde komma ihåg vad det står för.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.