Saknar motivering

I dag läser jag i VK, att kommunstyrelsen avslagit en motion om att göra det möjligt för äldre att fortsätta att bo tillsammans även om den ene av dem inte fyller kraven för få s.k. särskilt boende.

Lars Ågren (FP och Hans-Inge Smetana (KD) föreslog för en tid sedan i en motion att Vännäs skulle utreda om äldre kunde ges möjlighet att fortsätta bo tillsammans om den ena parten blev tvungen till boende på ett äldreboende.

Nog skulle en tydlig motivering till avslaget vara på sin plats, även om jag ganska lätt kan tänka mig svårigheter som en tillstyrkan av motionen kunde medföra.

Att det däremot skulle vara omöjligt att administrativt och på ett juridiskt hållbart sätt lösa de svårigheterna är svårt att förstå.

Vård- och omsorgsnämnden var först att avstyrka motionen. Borde inte alla vi äldre med unga och friska fruar från det hållet kunna förvänta oss en motivering till avstyrkan?

2 kommentarer

 1. Sonja Eriksson

  I huvudsak handlar det om att besittningsrätten till boendet utifrån hyreslagen inte tillräckligt är klargjord.

  Som det är nu så riskerar vi att när den som fått beslut om särskilt boende går bort så bor den som inte har behov av särskilt boende kvar. Vilket innebär att vi riskerar att boendeplatser upptas av de som inte har behov av dem och att de som verkligen behöver bo på särskilt boende blir utan. Eller att vi måste utöka antalet platser vilket vi inte har pengar till.

  Även nuvarande regering inser att det är ett problem och utreder frågan.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Sonja Eriksson (2012-05-29 20:22)
  Tack för svaret, Sonja! Allt är förstås undersökt noga, men är det verkligen omöjligt att teckna ett slags avtal med den som inte är berättigad till särskilt boende innebärande att han eller hon måste lämna boendet efter max x antal månader?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.