Skatteverkets ”information”

 

En av mina huvudmän har fått ett meddelande från Skatteverket. Krångliga saker går kanske inte att förklara på ett enklare sätt.

På raden "Summa nettoändringsbelopp och beräknad ränta" finns beloppet -559.

Av vad som tidigare sagts i beslutet, drar jag slutsatsen att det är ett belopp som han skall få tillbaks från Skatteverket. Men när jag sedan ser att man angett både ett bankgironummer och ett OCR-nummer, blir jag någon konfunderad.

På baksidan av blanketten finns dock något som rubriceras "Information". Här kommer den svårtydda texten i det stycket:

Om det finns ett överskott på skattekontot före förfallodagen på detta beslut betalar Skatteverket inte ut ett belopp som motsvarar enligt detta beslut, 64 kap. 4 § 3 skatteförfarandelagen (SFL).

Medför detta beslut pengar att återfå betalas inte ett belopp motsvarande underskott och andra eventuella krav på skattekontot ut."

När jag ringer Skatteverket för att få beslutet och framförallt den krångliga informationen översatt till vanlig svenska, visar det sig att den tjänsteman som jag talar med tycker att formuleringen är minst lika obegriplig som jag tycker att den är!

Hur många av oss "vanliga" skattebetalare har reda på hur det ser ut på våra skattekonton? Detta tycks vara en förutsättning för att förstå vad som skall hända med de -559 kronorna.

 

4 kommentarer

  1. FGJ

    Hej! Ibland har jag tyckt att du ”råddar” i överkant. Men här har du rätt och mitt fulla stöd. Kan du få myndighetna att uttrycka sig begripligt så blir du min idol.

  2. Anders

    Långt tillbaka i tiden var det nog så att myndigheterna ville markera sin överhet gentemot allmänheten genom att uttrycka sig byråkratiskt. Numera får man väl hoppas att formuleringar som t.ex. det du ger exempel på i ditt inlägg beror på att yrkespersoner inte tänker på att det som för dem är självklart kan vara obegripligt för lekmän. Hoppas att ditt samtal till Skatteverket leder till att man ser över sina formuleringar så att vanligt folk begriper vad de menar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.