Ros till hemtjänsten

I dagens VK kan man läsa om en kvinna i hemtjänsten som åtalats för stöld hos en av sina hjälptagare.

Att oärlighet förekommer inom hemtjänsten är inte mer överraskande än att det gör det inom alla andra verksamhetsområden.

Som motvikt till VK-artikeln tråkiga berättelse vill jag berätta följande lilla solskenshistoria.

En av mina huvudmän är helt beroende av tillgång på ved för att hålla huset varmt, för matlagning och för att få varmvatten. Nu var veden slut och jag var i färd med att ordna någon som kunde kapa och ta in den ved som behövs inför kommande vinter. Det var inte helt lätt att hitta någon som kunde och ville göra det.

Så får jag av huvudmannen till sist höra att allt är ordnat och att det är hemtjänsten som skall göra det.

Att hemtjänsten inte utför den sortens arbetsuppgifter stod helt klart för mig och en kontroll hos hemtjänsten bekräftade också detta.

I stället var de två kvinnor från hemtjänstens personal som på sin fridag hade lovat fixa det hela. När jag då för hemtjänsten förklarade att jag behövde en räkning för att kunna betala dem för jobbet, får jag veta att de inte ville ha någon betalning alls!

Personalen i hemtjänsten har ett ansvarsfullt och ofta tungt arbete. Den möts inte alltid av den berättigade uppskattning, som den är värd. Och när den är föremål för tidningsartiklar är det tyvärr nästan alltid i samband med negativa händelser. Kanske minnet sviker mig, men jag minns ingen tidningsartikel, där enskilda positiva insatser från hemtjänsten tas upp.

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Jag är övertygad om att det finns många fler solskenshistorier inom det arbete som utförs i vård och omsorg. Men det skapar inte lika stora rubriker som om det är något fel som är gjort. Är det för att det är en kvinnlig bransch? Det finns nog en hel del kvar inom vården att kvinnor förväntas göra en massa saker, även det som inte direkt hör till arbetet.
    Media skulle kunna göra en stor insats för att lyfta vårdarbetet om de ville men intresset är svagt.

  2. Angelica Roos

    Det var jag och min kompis som var och klöv veden och självklart måste man värna om våra äldre på samma sätt som vi värnar om våra nära och kära. Alla kan vi bidra men någonting såväl stort som litet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.