Kulturkrock vid köksbordet

Efter nära 11 års boende för Peggy ute på landet i Västerbotten insåg jag nyss att det var dags att introducera en gammal vanlig Västerbottensrätt för henne.

Jag beskrev den kort och som vanligt var hon beredd att pröva även detta okända. Jag lyckades dock inte väcka någon större förtjusning i hennes blick inför det jag beskrev. Men pröva ville hon i alla fall.

Vad jag tänkte bjuda på var en vanlig hederlig filbryta. Visserligen hade vi inget vanligt gammaldags långfil och inte heller något passande "sövel", som t.ex. rökt fläsk eller en korvbit. Vi fick nöja oss med yoghurt och tunnbröd men inget sovel.

Jag gjorde först i ordning min "bryta". Peggy studerade anrättningen en stund och det med en synnerligen förvånad min.

Så lämnade hon bordet, hämtade smör och med sitt (för mig oätliga) peanut butter som pålägg hon gjorde sig en smörgås av tunnbrödet och åt den tillsammans med youghurten!

Vi fick oss båda ett gott skratt åt denna så tydliga kulturkrock. Samtidigt gavs jag tillfälle att för henne berätta hur vanlig denna "rätt" var förr i tiden i den här delen av landet.

Vi har så roligt tillsammans!

 

 

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Mikael Bergström (2012-08-27 08:05)
    Tack för tipset. Nästa gång skall jag försöka med blöjta. Fråga henne själv förresten. Hon kommer kanske till dig i dag för att kolla på litet begagnade möbler till sterilen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.