Privat vård ger ökad livslängd?

Häromdagen kunde vi i VK läsa om en forskningsstudie som bl.a. visar att äldre lever längre om de får vård i privat regi.

Än så länge är det visserligen bara ett s.k. ”working paper”, som inte genomgått någon granskning av andra forskare för att kunna publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Utan att ha den minsta erfarenhet av hur seriös forskning går till, vågar jag ändå ha synpunkter på studien, som jag inte ens har läst. Mina funderingar grundar sig därför enbart på VK-artikeln.

Min första fundering är förstås, hur man kan veta hur länge den äldre skulle ha levt, om hen hade han fått leva sina sista år i ett kommunalt äldreboende och förstås vice versa. Hur kan man alltså veta hur länge hen hade levt, om hen i stället för kommunalt boende hade fått ett i privat regi?

Kan det vara så att man bara har sett hur många år vederbörande levt efter inflyttning till respektive boende? Det är förstås rent oförskämt av mig att ens antyda, att det är så kompetenta forskare funnit skillnaden i livslängd i de olika vårdformerna. Men så länge jag inte vet, hur man kommit fram till det tillåter jag mig att vara oförskämd.

Har man i så fall närmare studerat kriterierna för att få ett särskilt boende i kommunal regi respektive privat regi? Utan eget stöd från forskning vågar jag påstå att den som får en bostad i ett kommunalt särskilt boende befinner sig närmare slutet på sin levnad än den som får det i ett privat boende. Möjligen har jag fel här och förväntar mig därför att någon skall tala om det för mig.

Har man också studerat de inflyttades socioekonomiska bakgrund? Enligt artikeln har man det och ”skillnaden i dödlighet förklaras” med det enligt artikeln. HUR den gjort det, kan man dock inte utläsa av artikeln.

Min kanske helt föråldrade syn på det klassamhälle, som vi fortfarande har, får mig att tro att flertalet av dem som söker privata alternativ för vård och boende har levt ett i olika avseenden hälsosammare liv än de som får ”nöja” sig med det kommunala alternativet.

Jag är alltså helt övertygad om att vår livslängd uteslutande beror på andra faktorer än frågan om vi lever våra sista år i privata eller kommunala boenden. Förespråkarna för privata alternativ bör kanske ändå inte dra allt för långt gångna slutsatser av studien.

 

2 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Kunde inte ha sagt det bättre själv.

    En liten kommentar, biståndsbedömningen om man är berättigad till särskilt boende eller ej kan mig veterligt inte läggas ut till en privat vårdgivare utan det är fortfarande kommunen som beslutar om man ska få flytta till ett särskilt boende, privat eller kommunalt.

    Däremot tror jag att just skillnaden mellan olika socioekonomiska bakgrunder har stor betydelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.