Edward Riedel och Mitt Romney

 

Riedel och andra har försökt få mig att inse att man inte kan jämföra USA-moderaterna, d.v.s. republikanerna med Moderaterna i Sverige.

Där har man misslyckats. Efter att i TV ha följt hela nattens debatten mellan Obama och Romney i förmiddags, är jag ännu mera övertygad om hur stora likheterna faktiskt är mellan republikanerna och Moderaterna i Sverige.

Så här skrev Riedl i ett blogginlägg för en tid sedan:

"Inget av dessa partier har något direkt gemensamt med Sverige och de partier som finns här."

Även jag inser att man inte direkt kan jämföra de båda amerikanska partierna med M och S i Sverige. Att man i stor utsträckning kan göra det råder det dock ingen tvekan om. Riedl vill tydligen inte se något gemensamt alls mellan Moderaterna i Sverige och republikanerna i USA.

I stort sett allt som Mitt Romney sa i debatten hade lika gärna kunnat komma från Reinfeldt i debatten här hemma. Om inte också Riedl tycker detsamma, har jag svårt att uppfatta honom som en "riktig" Moderat. Men han är inte ensam om sin förnekelse av likheterna. Jag vet ju att Moderaterna i Sverige, åtminstone inför förra valet, stödde Obama.

En stor skillnad mellan Romney och Reinfeldt kunde jag dock notera. Romney bar en röd slips och inte en blå, som i stället Obama gjorde. Jodå, jag vet att vänsterna i USA är blå och högern röd. Jag vet också att våra politiker inte bryr sig om färgen på slipsen när de uppträder offentligt.

5 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.