Språkfundering

Jag har ett mindre och tämligen betydelselöst problem, när jag skriver om våra politiska partier och deras medlemmar.

För en tid sedan bestämde man "någonstans", att namnen på de politiska partierna skall skrivas med stor bokstav. Jag försöker också att göra det.

Däremot känns det fel för mig att sätta stor begynnelsebokstav på medlemmarna i de olika partierna.

Partiet vars medlemmar är moderater anser jag skall skrivas "Moderaterna".

Partiets vars medlemmar är socialdemokrater anser jag skall skrivas "Socialdemokraterna".

Jag känner mig helt säker på detta, men en viss osäkerhet ger sig förstås ändå till känna, när jag läser hur andra använder stor bokstav både när man menar ett partis namn och när man syftar på dess medlemmar.

Alla skriver Sverige med stor bokstav. Någon enstaka skriver även Svenskar med stor bokstav (som i engelskan!), med det är förstås fel.

Vem stödjer mig i denna så totalt opolitiska fråga?

4 kommentarer

  1. Edor Abrahamsson

    Hej K-G (inte att förväxla med K-G i Vilhelmina).

    Det här är du inte ensam om, jag blir också tveksam ibland om jag ska använda versaler eller gemener som det heter på lite finare vis he, he.

    Nå i alla fall har jag exempelvis Miljöpartiet, skrivs både med Mp och mp. Enligt gramatiska regler (kan någorlunda) så alla egennamn (Björkarnas stad, Coluseium, Birka, Junibacken etc) skriv med stor begynnelsebokstav. Nu är det ju så här i världen att man blir inte halshuugen, inte i s(S)verige i alla fall, i värsta fall tappa ett finger…så ibland brukar jag skriva lite efter tycke och smak. Exempelvis centern med litet c, kungen med litet k, vilket är helt korrekt samt då avvikande ”Tio Budorden” med stora begynnelsebokstäver i båda. Nu är både du jag av den äldre stammen, du är väl äldre och då var det himla viktigt språket, det skrivns speciellt. Idag tror jag ingen varken kan eller bryr sig om hur något stavas eller skrivs. Ja ett fåtal kanske.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Edor Abrahamsson (2012-10-07 13:21)
    Där har du helt rätt. Nu för tiden bryr man sig inte om den här typen av frågor. Att så få kommenterat mitt inlägg eller gett mig tummen upp är nog ett bevis för det.

  3. Jan Nilsson

    Visst har du rätt. Partierna med stor och ”partörerna” med små. Min mobil är inte riktigt kompatibel med min webbmail, därav uteblivet svar den vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.