Köp Krav-märkt! (?)

Ca 250 g rödbetor stod det på lappen i dag.

På Konsum fanns bara kravodlade rödbetor i en påse om ett kilo. Priset som var ca 28 kronor, föreföll onödigt högt, när jag ju bara ville ha ett fjärdedelskilo.

Då gick jag till ICA supermarket. För ett halvt kilo betalade jag fem (5) kronor.

Med en sådan prisskillnade mellan "ohälsosamt" odlade och kravodlade, måste det vara svårt för dem som satsar på "kravodling" kan man gissa.

6 kommentarer

  1. Krister Andersson

    När kostnaden läggs på miljön och kommande generationer istället för på dagens produktion så lämnas ansvaret till den enskilde konsumenten vid grönsaksdisken. Det är inte rimligt. Det är inte konsumenterna det är fel på – det är politiken!

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Krister Andersson (2012-10-13 23:11)
    Förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att det är OK med denna stora prisskillnad och den verkligen kan få folk att hålla sig till miljömässigt bättre alternativ, när de handlar mat?

  3. Lillsyrran

    Det är inte heller säkert att de kravodlade grönsakerna är odlande på ett mer miljösäkert sätt än andra grönsaker har jag läst i ett flertal artiklar.

  4. Krister Andersson

    Har du överhuvudtaget funderat på vilket av priserna som verkar rimligt? Global uppvärmning, utrotade arter, mer gifter i naturen såväl som i kroppen, försurning av hav och land, övergödning, sötvattenbrist är några av kostnaderna som kommande generationer får bära i mycket större utsträckning än din eller min. Precis som med evolutionsteorin eller människans påverkan på den globala uppvärmningen så finns det intressen som, genom att ifrågasätta detaljer, försöker skapa osäkerheter om att ekologisk odling är långsiktigt nödvändigt. Det är förbluffande enkelt att få gehör för en ståndpunkt från en konsument om hen tjänar pengar på att bejaka den.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Krister Andersson (2012-10-14 17:21)
    Jodå Krister, allt det där har jag funderat på och tror mig förstå det ganska bra också.

    Vad jag ville påpeka var bara det självklara och svårövervinneliga faktumet att prisskillnaderna i detta och andra liknande sammanhang, gör det svårt för de flesta att inte tänka på priset, trots att man förstår varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.