”Gammeldagsa” Skatteverket

Jag har nyss förstått hur långt efter teknikens framsteg Skatteverket är.

Jag behöver en speciell handling därifrån. Den beställde jag per telefon i torsdags. När jag inte fick den i dag, ringde jag Skatteverket. Min fråga var om den inte kunde skickas elektroniskt som en PDF.

Svaret blev att man bara kunde skicka den via fax! Jag tror inte att privatpersoner någonsin i någon större omfattning haft tillgång till fax i bostaden. Detta gjorde gälla i ännu mindre omfattning i dag. E-post har däremot de flesta tillgång nu för tiden.

"Sä nog ger dem väl nalta ätter säj på skattevärke, visst ger dem? Eller ger hä jag söm ger hä då jag int ha nån faxmaskin?"

 

9 kommentarer

 1. Zipp

  Snubblade in hit från VK och såg ditt inlägg. Så jag kan ju lika gärna lämna en kommentar. Skatteverket har fått utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet just för sina e-tjänster o dyl. Deras blanketter kan man tanka hem som PDF:er på skatteverket.se men jag tror ju inte att någon handläggare där sätter sig och mejlar PDF:er till folk. Det skulle nog bli ohållbart i längden 😉

 2. REx

  Problemet är inte (bara) att Skatteverket är efter sin tid utan att lagstiftningen är det. Det handlar om olika lagstiftning där det är större restriktioner på sådant som skickas över internet än vad som skickas via telenätet.

  Det är därför du t.ex. inte får ut ägaruppgifter om ett fordon via internet men det går bra via fax eller sms.

  Lagstiftarna är helt enkelt tekniska idioter.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till REx (2012-11-21 15:23)
  Jag är fullt medveten om att sekretesslagstifningen inte tillåter att vissa saker skickas via det osäkra internet. I det här fallet handlade det dock om en offentlig handlig.

 4. REx

  Det är inte sekretesslagstiftningen utan PUL eller vad den här andra lagen nu heter som spökar i det här fallet.

  Alla upprättade dokument, med få undantag, på våra myndigheter är offentliga handlingar. Dessa kan dock vara belagda med sekretess och vara behäftade med restriktioner.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till REx (2012-11-21 15:42)
  Varken personuppgiftslagen (PUL) eller skeretesslagen torde behöva vara ett hinder i det här fallet, när jag som god man begär en handling som rör min huvudman. Att få ut uppgifter som rör en själv kan inte nekas med hänvisning till vare sig PUL eller sekretesslagstiftning. När jag begär uppgifterna är det ju detsamma som om han skulle göra det själv.

 6. REx

  Lagstiftningen påverkar inte din rätt att få ut uppgifterna utan på vilket sätt det kan ske. T.ex. PUL hanterar bara överföringar via internet och elektroniska nätverk och inte över telenätet. Därför kan det var tillåtet att skicka uppgifterna via fax men inte via email och helt oberoende av din rättighet att få ut desamma från myndigheten. De har ju inte nekat dig uppgifterna.

  Det är inte vad som förs över utan hur det sker som sätter begränsningarna.

 7. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till REx (2012-11-21 15:57)
  Jag har just tagit reda på att det jag begärde INTE var en offentlig handling. Många år i offentlig tjänat har lärt mig att sekretessbelagda uppgifter inte fär skickas över internet. Jag var alltså ute och cyklade.

 8. Zipp

  Hmm, vad är det man skickar automatiserat per fax? Och även om det finns något sådant så är det knappast utan tidsspillan. Dessutom är fax gammal teknik vilket är svårt och kostsamt att underhålla när all annan teknik springer ifrån. Och något automatiskt mailsystem där man på begäran får dokument i sin inbox tror jag inte finns någonstans. Aldrig hör talas om, och just mailhantering i det sammanhanget vore en väldigt osäker, tung och dyr lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.