Stimulerande fritidssyssla

Efter att ha haft uppdrag under några år nu som god man och förvaltare, börjar jag alltmer inse, hur stimulerande det är för en vetgirig pensionär som jag.

Här skall jag lista några av de erfarenheter och också nya kunskaper som uppdragen gett mig. Samtidigt blir jag då påmind om det positiva i att gång på gång stött på knepigeheter men som jag kunnat lösa.

Jag minns den huvudman, som berättade om sin sommarstuga, men bara kom ihåg namnet på den by där den låg och ingeting mer. Det visade sig finnas många bya med det namnet i Västerbotten. Jag hittade till sist stugan, som förresten just nu är till salu.

En annan huvudman behövde hjälp med att att avyttra sin vapenbod samt sälja sin skogsfastighet. Att medverka till försäljning av fastigheten och ett par-tre hundra vapen i nära samverkan med polisen var en spännande och helt ny uppgift för mig. Jag hade väl aldrig trott jag en jag en dag skulle hamna i vapenförsäljningsbranchen.

En huvudman bor i en vedeldad fastighet och blev inför vintern utan ved. Att köpa ved var något som jag normalt inte sysslar med. Efter litet efterforskningar lyckades jag till sist köpa och få levererat 10,5 kbm torr och fin björkved. Den gick fort åt och ytterligare tre kbm har nu levererats.

En huvudman visade sig äga en fastighet utan att ha lagfart på den. Köpebrevet gick inte att hitta hos vederbörande. Dock lyckade jag få låna säljarens exemplar och kunde med det som underlag ordna lagfart på fastigheten. Lagfarten behövs, eftersom fastigheten skall säljas om allt går i lås.

En annan huvudman äger en obeboelig fastighet vars åsatta taxeringsvärde är alldeles för högt. I dagarna har jag överklagat Skatteverkets beslut i frågan och ser med spänning fram emot resultatet av detta.

Ett testamente "dök upp" hos en huvudman. Sådana måste jag lägga i bankfack. Det visade sig att huvudmannen redan hade ett sådant. Nyckeln dit var spårlöst försvunnen. Då fanns inget annat att göra än att låta borra upp låset och få en ny låskolv didtsatt.

När Swedbank i fjol slutade med kontanter, upphörde möjligheten för mig mig att förse några av mina huvudmän med "fickpengar". Efter enträget bombarderande av Swedbank lokalt och centralt bidrog jag till en rutinändring hos banken, som löste problemet helt för mina huvudmän och förstås även för mig.

Att äga en sommarstuga men inte kunna berätta, var den ligger hade sina poänger. Aktuellt för mig just nu är att spåra 12 olika fordon, som finns registrerade på min huvudman i trafikregistret. Hittills har jag bara kunna spåra tre av dem!

Ersättningen till mig för allt arbete då, hur går det med den? En skärpt tolkning av gällande regler från överförmyndarkontorets sida har skapat problem. Om huvudmannens inkomst är stor nog, skall hen betala arvodet. Om alla hens utgifter inte ger utrymme för mitt arvode, skall jag ta för mig först och strunta i andra av hens fasta utgifter!

6 kommentarer

  1. lf

    KG,du är den person som jag skulle ta med mig på en öde ö.
    Du är den person som jag skulle vilja vara.Ödmjuk men ibland bitsk och träffsäker i kommentaren och att se den lilla människan.
    Jag läser med glädje dina bloggar.

  2. lf

    Men jag är lite oroad inom politiken,Edvard Riedel har inte skickat in kommentarer sen julafton.Har du nån information?
    Kanske är han på semester på Grönland och är onåbar.Ja vem vet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.