Sölvbacka strömmar

I går röstade Jan Nilsson (m) utifrån sin övertygelse på vänstermajoritetens förslag om byskolorna.

Det fick mig att tänka på hans pappa, riksdagsmannen Tore Nilsson (M) som också lät sin övertygelse komma i första rummet.

1980 hade den borgerliga regeringen en rösts övervikt inför ett beslut om att bygga ett vattenkraftverk i Sölvbacka strömmar. Men se Torsten Nilsson ville bevara strömmarna och röstade som ensam borgerlig ledamot med oppositionen.

All heder åt de båda Nilsönerna. För mig är det lätt att se och även uppskatta de bådas principfasta och rakryggade handlande, även om den ene stödde oppositionen och den andre majoriteten. Linjen mellan blocken tycks för dem betyda mindre än övertygelsen om vad som är bäst för det som de av väljarna getts ansvar för.

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Tack för dina vänliga ord, Kalle.
    Skillnader finns som sagt. Pappa Tore utsattes för en enorm press och manglades hårt av partigruppen och Gösta Boman. Han fällde ändå till sist sin regering i en sak som för honom som älvräddare var en samvetsfråga – med bruten stämma och en strof av en egen dikt i riksdagens talarstol. Den hetlevrade partiledaren förlät honom förresten snabbt och jag har sett väldigt vänskapliga brev från Boman efteråt.
    När vår partigrupp var kallad till samråd i frågan om ekonomin och byskolorna var det en kväll av individuellt och gemensamt sorgearbete innan vi var färdiga med hur vi måste rösta i KS om inget helt nytt kom fram. Ingen tänkte egentligen annorlunda om helheten, ingen manglade någon, men det svåra beslutet måste liksom mogna.
    Det fanns likheter också mellan det stora riksdagssammanhanget och vårt lilla. Jag är som pappa var lite medeltida på det sättet att jag också kan fälla tårar. Någon gång när jag tänkt på de barn som känner mest för sina skolor har det skett. Några kan tycka det är pinsamt med sådana politiker, det bjuder jag på. Det är jag.
    Utifrån mitt ansvar och helheten som jag ser och förstår den skulle jag ändå rösta likadant idag, imorgon och nästa dag.

    Och jag tror barnen kommer att få det bra även framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.