Vännäscenterns möte om skolpolitik

Centern i Vännäs inbjöd till ett öppet möte om skolpolitik. Jag var en som antog inbjudan.

Jag vill helt kort sammanfatta mina intryck från mötet. Det var onekligen givande att dels lyssna på Centerns skolpolitiska talesperson Ulrika Carlsson och även på frågor och korta anföranden från våra lokala politiker.

Snart övergick som väntat mötet att handla om den aktuella frågan om skolnedläggningar i kommunen. Många kloka inlägg handlade, också det som väntat, om vilka värden som vår landsbygd i olika avseende skulle förlora om skolorna läggs ner.

Farhågor om vad detta t.ex. skulle medföra för såväl minskad inflyttning som ökad flyttning från kommunen togs upp av flera mötesdeltagare. Man menade att kommunen därigenom skulle förlora mer genom de därigenom minskade inkomsterna än vad den eventuellt skulle spara på nedläggningarna.

En av mötesdeltagarna, en av Centerpartiets starka skolpolitiker, levererade nog ändå kvällens mest anmärkningsvärda påståenden. Så anmärkningsvärda var de att jag av hänsyn till honom behåller hans namn för mig själv

Han påstod nämligen bestämt att kommunens majoritet inte alls var ute efter spareffekten med skolnedläggningar. I stället är man av rent ideologiska skäl ute efter landsbygden rent allmänt, menade han.

Han påstod också att majoriteten beställt och fått den tjänstemannautredning som innehållsmässigt gagnade majoritetens inställning till en stängning av byaskolorna.

Bortsett från dessa två synnerligen anmärkningsvärda påståenden, gav mig mötet en mängd nyttiga insikter om värdet med våra byaskolor.

2 kommentarer

  1. Vega

    SJ…det behöver man inte vara högt studerad för att förstå…
    det är nämligen bland de som har högst IQ i det partiet!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.