Datorkunniga – hallå!

Kan någon säga vad detta är för något? Törs man deleta dem och går det överhuvudtaget? Jag tänker på hänglåset i mappikonen. Var och en av dem innehåller 4-6 mB.

4 kommentarer

  1. Anders

    Du skriver inte var mapparna ligger, men ligger de direkt under C: eller i C:Windows så låt dem vara. Sannolikt så har mapparna skapats vid installation eller uppdatering av datorn. Hänglåssymbolen betyder att du inte har rätt att ta bort mapparna. Det går att komma runt, men är det operativsystemet som skapat dem så finns det en anledning. Är du nyfiken, så kolla i mapparna efter bild-, text-, eller inf-filer och prova att öppna dem så kan du få en ledtråd om vilket företag som skapat dem.

    Vill du storstäda så rekommenderar jag i stället rensning av mapparna:
    C:WindowsTemp
    C:WindowsSoftwareDistributionDownload
    C:UsersAnvändarnamnAppDataLocalTemp
    Var försiktig med de två nedersta mapparna och rensa dem INTE i samband med dator- eller programuppdateringar.

    Tömma webbläsarhistoriken kan man gärna göra via webbläsaren under menyn ”Verktyg”. Där kan ligga åtskilliga MB temporära filer. T.ex. ligger det 298 MB där på min dator just nu.

    Det finns även särskilda städprogram man kan ladda ner från Internet. VARNING! Program som lovar att fixa datorn innehåller ofta virus, så kolla dem först innan du installerar!

    Slutligen: Var försiktig och se till att ha backup på viktiga filer!

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Anders (2013-05-05 07:33)
    Tack för bekräftelsen på att jag inte bör röra dem! Det handlar om min systers dator. När hon köpte den flyttade man över den gamla hårddisken till den nya datorn och detta har fört med sig en del ”konstigheter” som jag inte begriper mig på och nu är båda diskarna nästan fulla.

    Det ligger en massa, mer 1 000 .tmp-filer under D: och alla dessa inbillar jag mig kunna ta bort, men många av dem går inte att ta bort.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Anders (2013-05-05 07:33)
    Två frågor:
    Kan jag ta bort alla filer på de tre ställen du anger?
    Visst kan ALLA temporära filer, varhelst jag hittar dem, tas bort utan problem?

  4. Anders

    Om D: är en extradisk avsedd för personliga filer så behöver man inte vara så försiktig förutom när det gäller sådant man är rädd om. Det bästa hade varit att formatera extradisken, men då måste man ha någonstans att mellanlagra filerna. Systempartitionen (vanligen C:, undantag finns) ska man dock vara försiktig med.

    Temporära filer kan i regel tas bort utan vidare om de inte låsta eller tillhör en kommande eller pågående installation. Undantag finns dock, googla gärna filnamnet om du är det minsta osäker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.