Något för Vännäs Plåt m.fl.?

Jag har just nu läst en artikel om vår närmaste stads dåliga ekonomi. Där fanns något som torde vara helt otänkbart i Sverige, åtminstone i lilla Vännäs kommun.

Benton Harbor, som staden heter, behöver låna 2,6 miljoner dollar från delstaten (!) och dessutom be staten Micgigan om ett förskott på ca 500 000 dollar av ett väntat statsbidrag.

Båda dessa sätt att klara ekonomin känns märkliga för en svensk, men ännu märkligare är nog ändå följande.

Staden får årligen 200 000 dollar i bidrag från Whirlpool, som är ett av de absolut största och mest inflytelserika företagen i området. Det kanske rent av ÄR det största. Årets bidrag i april gick i sin helhet till löner till personal inom polis och räddningstjänst.

Stadens s.k. "emergency manager" säger i artikeln att "Whirlpool  basically saved the city from running out of money". Han nämnde förstås inte vilket stort inflytande Whirlpool har över politiken i staden. En av deras allra högsta chefer, Fred Upton, är dessutom ledamot i US House of Representatives.

Att Vännäs Plåt eller något annat företag skulle erbjuda pengar till kommunen är förstås helt otänkbart och skulle väl dessutom ses som en muta.

2 kommentarer

 1. Anders

  Mona Sahlin och Anders Borg får väl åka över till Benton Harbor och försöka övertyga invånarna om att det är häftigt att betala skatt 🙂

  Det framgår inte av ditt inlägg varför stadens ekonomi är så dålig. Beror det på samma problematik som vi har i sverige med små orter som har få skattebetalare och höga utgifter?

  Oavsett orsak så verkar det mindre lämpligt att privata företag betalar för offentliga tjänster utan att det är helt klarlagt om de har inflytande över tjänsternas utförande eller inte.

  Robin Hood-skatt verkar de i iallafall inte ha i USA 🙂

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Anders (2013-05-31 17:58)
  Vad jag ville berätta var inte varför ekonomin är dålig utan det som jag tycker helt oacceptabla att de inflytelserika företag möjligheten att köpa sig favörer.

  Orsaken till dålig ekonomi torde i stort sätt vara detsmma fvarhlst den uppträder i världen f.ö.

  Tillviss del förkommer nog också Robin Hood-skatt här även om republikanerna gör allt vad de kan för att stoppa den typen av skattehöjningarna för de rika. Här, liksom i Sverige, förväntas sänkt skatt bota alla problem. I det fallet är ”USA-moderaterna” lika våra moderater.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.