Väljarsynpunkter ”surr” enligt (S) i Umeå

Umeå kommun har nu skärpt rutinerna för hur rekryteringar skall gå till. Orsaken till detta enligt Christer Lindvall (S) säger en hel del om hur illa maktfullkomlighet passar in i en demokrati. Jag utgår från att han är rätt citerad av VK.

De många frågor, synpunkter, fördömande påståenden, mer eller mindre väl underbyggda misstankar om mygel m.m. som framförts på olika sätt av väljarna, betraktar Christer Lindvall på ett nedlåtande sätt som ”surr”. Med surr menas enligt enligt Svenska Akademins ordlista ”surrande ljud”. Sådana ljud försöker man i regel att stå ut med eller tysta.

Tydligen har dock det här surret inte gått att stå ut med. Det har t.o.m. bedömts omöjligt att tysta det. Åtminstone har inga försök hittills gjorts för att tysta det. Ett viktigt surr har det tydligen varit, eftersom det lett till en punkt på personalutskottets föredragningslista.

Surret har trots sin karaktär av just surrande ljud varit så besvärande för makthavarna att man tvingats ta upp det i personalutskottet och där besluta om skärpta regler för rekrytering. Men varför behövde Christer Lindvall uttala sig så nedlåtande över det befogade missnöje som rekryteringen av omvärldsstrategen orsakade? Han borde ju i stället vara tacksam över att hans personalutskott nu tack vara surret kunnat förbättra de bristfälliga regler som hittills tillämpats.

Läser man hela VK-artikeln, inser man dessvärre att Moderaterna tänker ha fortsatt möjlighet att handplocka medarbetare på samma sätt som ledde till att Åsa Ågren fick sin tjänst. En provanställning på sex månader som fallet med omvärldsstrategen är, behöver inte annonseras säger Elmer Eriksson (M), personalutskottets vice ordförande. Efter sex månader övergår tjänsten till en tillsvidareanställning och inte heller då sker någon annonsering (min slutsats)!

Frågan är därför högst befogad om ”skärpningen” av reglerna för rekrytering kommer att innebära en reell skärpning när det gäller att handplocka anställda som man vill ha utan att besväras av en massa sökanden till tjänsterna. En annan fråga är om det inte nu finns skäl att ta upp frågan igen, eftersom ordföranden och vice ordföranden har olika uppfattning om beslutets innebörd.

För mig känns det som mer måste göras för att bli kvitt fortsatt ”surr” från folk som är bra att få röster av på valdagen, men som annan tid helst skall hålla käften. Surrande ljud är samtidigt störande ljud och blir i längden en påfrestande arbetsmiljöfråga för såväl politiker och fack som för de anställda.

3 kommentarer

 1. lf

  Ja, du KG det är en märklig värld vi lever.Det finns ett antal medborgare som försökt få information om hur en offentlig tjänst har tillkommit.
  Jag skall bara svara för mig själv.Och jag har frågat ett antal ledande politiker och inte fått ett svar som är begripligt.
  Men däremot har vissa ledande politiker försökt misstänkliggöra medborgare för att vara ”arga insändare” och kvinnofientliga.Det ”surr” som Christer Lindvall ger uttryck för är direkt kränkande och visar hur oerhört lite hänsyn man tar vanliga medborgare.
  Umeå kommuns ledande politiker lever farligt. Man pläderar för öppenhet och transparens,har jag missuppfattat vad det betyder?

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Du har nog inte missuppfattat vad som menas med ”transparens” i demokratiskt beslutsfattande och vill påstå politikernas tystnad i den aktuella frågan är ett bra exempel på motsatsen till tranparent beslutsfattande.

 2. Torsten

  Ja vi får väl ändå hoppas att fru Ågren inte råkar ut för samma skit som jag att arbetsgivaren kommer en morgon och frågar, skulle du ha något emot att stämpla i vinter för tillgången på jobb ser inte så bra ut.Detta efter att den tillfrågade hade glömt att be om ett papper på fast anställning efter 11 månader som anställd i företaget.Som alla vet så är det provanställningar på 6 månader och jag hoppas att fru Ågren är mera observant än jag var beträffar hennes anställning som omvärldsstrateg.Men å andra sidan sett så lever hon i en skyddad värld vilket inte jag gör som yrkeschaufför vi får väl ändå hålla tummarna på att hon är smartare än jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.