Söderlings arvodeshöjning

Under morgonens entimmesvandring fram och tillbaka på gräsmattan skjutande en gräsklippare framför mig ägnades en del tankar på förslaget om den kraftiga arvodeshöjningen för Vännäs kommuns kommunalråd.

Anledningen till höjning är, såvitt jag förstått att kommunalrådet inte bör tjäna mindre än chefstjänstemännen. Varför inte det då, blir förstås min första fråga. Är det med automatik så, att vårt folkvalda kommunalråd inte skulle prestera lika bra jobb, om han inte tjänar lika mycket som kommunens högsta chefer? Jag är nog inte ensam om att undra varför han inte skulle kunna göra det. Är det verkligen så i en kommunal organisation, såväl bland de anställda som bland politilkerna, att det är lönen/arvodet som avgör hur bra man sköter sitt jobb.

Är det förresten rätt att jämföra kommunalrådets uppdrag med en cheftjänstemans anställning? Arbetsuppgifterna skiljer liksom och graden av anvar gör det, men anställningstryggheten då? På senare tid har vi sett hur otrygg en chefstänstemans anställning kan vara (precis som Åke Sandström påpekade i VK). Flera har fått gå efter långt mindre än fyra års anställning.

Kommunalrådet kommer förhoppningsvis att efter valsegern i höst kunna se fram emot minst fyra (4) års trygg ”anställning”. Det är en skillnad i jämförelse med chefstänstemännen klart till det förtroendevalda kommunalrådets fördel.

En direkt fråga till Johan Söderling är följande: ”Menar du verkligen att det är viktigare att nå chefstjänstemännens lönenivåer än att stanna kvar på den fina ”lön” som du trots alls redan har jämfört med många av dina presumtiva väljare och därmed inte riskera mista några av dessa?”

Kommunalrådet bestämmer inte ensamt sitt arvode, även om hans parti tillsammns med V utgör majoriteteten i kommunen. Dock tror jag att han tydligt kan säga ifrån för sin egen del och om inte det hjälper bör han åtminstone kunna säga nej till arvodeshöjningen för sin del – och därmed bli en nyhet för riksmedia.

 

5 kommentarer

 1. Marcel

  Jag har sagt det förut och säger det igen. Inte undra på att (små)kommunerna har dålig ekonomi.
  Det ska sparas och läggas ner skolor. Säga upp personal kostar oss skattebetalarna miljoner och om jag räknar snabbt kostar lönehöjningen också en miljon på en mandatperiod. Flytten av Brånsskolans moduler lär också ha kostat mer än vad skolnedläggningen sparar på många år. Det går att räkna upp fler liknande ekonomiska missar. Kanske dags för ”trolöshet mot skattebetalarna?”.

   • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Går förslaget igenom, så torde det öka risken/chansen för ett nytt styre, men om alla partier utom V stödjer förslaget, så spelar det ju ingen roll för valutgången.

 2. Nisse

  Hej Karl-Gustav! Min inställning är att samtliga politiska uppdrag ska tas som förtroende från väljarna. Tar man sig an uppdrag som kommunalråd, borde man rimligen veta de ekonomiska förutsättningarna på förhand! (Liksom även andra, som sjuksköterskor som har tillgång till vidareutbildningar bekostade av arbetsgivaren, men det är en annan fråga!)

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Det vet de säkert men så uppstår idén att de måste tjäna lika mycket, helst mer än de högre cheferna i kommunen, och då blir det problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.