”Arbetarhem”

Märkligt hur betydelsen av ord förändras över tiden. En kommentar till mitt inlägg RUT och ”tjänstefolk” är ett bra exempel på detta. Kommentatorn gav intryck av att inte förstå vad som menas med ”arbetarhem”.

Hon är inte den första som tar avstånd från det ordets ursprungliga innebörd genom att hävda att alla hem ju är arbetarhem, eftersom de allra flesta föräldrar ju fortfarande har arbete av något slag. Renhållningsarbetare eller professor – har de bara ett arbete, så är ju deras hem enligt kommentatorn underförstått också arbetarhem!

Men går man tillräckligt långt bak i tiden och då frågar t.ex. prästen, lärarinnan, doktorn, godsägaren och varför inte också professorn vad som menas med arbetarhem, råder ingen tvekan om att de utan extra betänketid kunnat besvara den frågan. Att då påstå att deras barn också uppfostras i ett arbetarhem, skulle sannolikt tas som en ren förolämpning.

För mig är det fullkomligt obegripligt att det i dag finns vuxna människor, som inte ”förstår” eller i vart fall inte vill acceptera begreppet arbetarhem. Många av dem vill inte heller förstå och acceptera att vi fortfarande lever i ett klassamhälle, där klassmarkerande ord och yttryck numera bytts ut mot mindre värdeladdade sådana, eller åtminstone gjort oanvändbara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.