Skinkvikten

Skinkvikt

Som pensionär har man vissa dagar – inte alla – litet att göra och då kan studera saker som aldrig tidigare brytt sig om att studera som t.ex. vilken vikt den julskinka man köper sägs ha enligt etiketten.

Skinkan köpte jag på Konsum i Vännäs. Den var ”COOP-märkt”. Enligt etiketten skulle dess nettovikt vara 2 900 gram. Mer läste jag inte i affären. Men när jag i dag upptäckte hur pass mycket skinkspad det var som omgav skinkan, blev förstås min första undran om skinkans nettoviklt verkligen var 2 900 gram.

Jag tror att jag liksom de flesta i det här faller uppfattar ordet ”nettovikt” som vikten på själva skinkan exclusive vikten på skinkspadet och emballaget. Fram med hushållsvågen, en fin digital en, en julklapp från en av sönerna för några år sedan f.ö. Med nettovikt menas inte alls det man borde förvänta sig..

Litet mera finstilt på etiketten sägs att skinka av gris i förpackningen skulle utgöra 90 %, förmodligen av den angivna nettovikten (framgår ej av etiketten), på 2 900 gram, d.s.v. 2 610 gram. Min våg visade på 2 450 gram.

Sedan kommer det märkligaste, nämligen att 20 % av nettovikten skulle vara skinkspad! Jag hade alltså fått 110 % av den vara jag köpt! Skinkspadet skulle därmed alltså utgöra 20 % av 2 900 gram, d.v.s. 580 gram, som faktiskt stämde bra med min våg som sa 540 gram.

Möjligen har jag betalat för 160 gram skinka som jag inte fick, men det är inte det som retar mig. Det är i stället de märkliga beräkningar som etiketten visar och att man blandat ihop nettovikt med bruttovikt. I stället för 2,9 kg skinka har vi nu 2,45 kg (plus några gram ”gegga” och ströbröd som jag försåg den med före griljeringen) skinka som mycket väl kommer att räcka.

 

 

4 kommentarer

 1. Elin Bäckman

  Hej!
  Jag arbetar som kommunikationschef på Coop Nord och såg ditt intressanta blogginlägg.

  Nettovikten är som etiketten anger 2900 g varav cirka 20% är skinkspad. 80% är alltså själva julskinkan, vilket blir 2 320 g skinka. I det här fallet var allt¨så mängden skinkspad lite mindre än 20% i din förpackning och skinkan lite mer än 80%.

  Ingrediensförteckningen ska ses som en separat information. Där är alla ingredienser angivna i fallande ordning, och för charkprodukter dit kokt skinka hör måste kötthalten anges i %. Skinkan är saltad vilket gör att den även binder en del vatten, därav blir det 90% skinka, resten vatten och kryddor i ingrediensförteckningen.

  Jag hoppas att jag kunde räta ut några frågetecken, att skinkan var god och framför allt att du får en God Jul! Välkommen tillbaka till oss på Coop!

  Julhälsningar, Elin Bäckman, Coop Nord

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar, som dock inte gör etiketten mer begriplig. På den står ju att skinkan skall utgöra 90 % av nettovikten och skinkspadet 20 % av den. Nettovikten på det jag köpte sägs ju tydligt vara 90 % och ingen annan än COOP torde med det mena att själva skinkan svarar för 90 % av innehållet. Etiketten ÄR oklar! God Jul och Gott nytt år ändå!

 2. Leif E

  Ja, oklart sa Bull om den kommentaren.
  Är det kanske så att man bara ska förvänta sig att få 70% verklig skinka av det angivna ”nettovärdet” eller? detta eftersom skinkan bara utgjorde 90% och 20% var spad.
  Man törs väl aldrig fråga om hur priset var angivet? Var det de relativt låga baserat på 2,9 kg ”skinka” eller det relativt höga baserat på verklig skinka?

  Hursom, bra uppmärksammat och ett välbehövligt inlägg!

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Jag kollade inte det, men är ändå tämligen säker på att jag för halvkilot skinkspad fick betala samma kilopris som för skinkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.