Positivt resultat i halvtid

Sedan vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet tog över regeringsmakten 2014 har mycket positivt hänt. För att rädda vår samhällsmodellen med en stark välfärd -efter åtta år av högerpolitik-så var det nödvändigt att först och främst få ordning och reda i de offentliga finanserna samt att sätta människor i arbete.

Så här efter halva mandatperioden kan vi konstatera att vi prioriterat rätt. Vi levererar hög tillväxt, sunda statsfinanser, hög sysselsättning, gott företagsklimat, hög grad av jämställdhet och en relativt sett jämlik fördelning.

Sverige utmärker sig positivt i internationella undersökningar. Vid World Economic Forums stora konferens i Davos som nyligen genomfördes presenterades deras ranking av länders konkurrenskraft. Från att Sverige föll flera placeringar mellan 2012 och 2014 har trenden nu vänts. Från 2014 har Sverige en tydligt stärkt konkurrenskraften jämfört med andra länder. Den främsta anledningen är vårt lands starkare offentliga finanser.

Vår arbetsmarknad är urstark nu vilket Ekot rapporterade om i fredags. Arbetslösheten minskar och tittar vi på åldersgruppen 20-64 år ligger sysselsättningsgraden nu på den högsta nivån sedan 1992.

I Bloombergs innovationsindex 2017 glider Sverige in på en fin andra plats efter Sydkorea. (Innovationsindex rankar ekonomiers forskning, satsningar på utveckling och koncentrationen av högteknologiska offentliga företag). Även analysjätten Moody’s gör bedömningen att Sveriges ekonomi håller världsklass och de spår stark tillväxt både under 2017 och på längre sikt.

Vi har naturligtvis utmaningar att ta oss an och vi ska arbeta hårt för att bli ännu bättre. Vi vill skapa ett land som håller ihop och där alla kan känna framtidstro. Med en god och stabil tillväxt, minskad arbetslöshet och kraftigt stärkta offentliga finanser med överskott även i år har vi goda möjligheter till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.