Budgetreflektioner från Kina

IMG_4631IMG_0021Jag tar del av regeringens budgetpresentation under min resa i Kina. Det är en fantastiskt stark och bra budget.
Regeringen har lyckats vända den forna alliansregeringens underskott till ett överskott som nu används på allra bästa sätt. Det handlar om kraftfulla investeringar i välfärden och miljön – över 40 miljarder investeras- samtidigt som statsskulden betalas av med samma summa. Statsskulden har inte varit så här låg sedan 1977.
Vårt land har en mycket god tillväxt, prognosen för 2017 är 3,1 procent. Det är en högre tillväxt än de flesta jämförbara länder. Sysselsättningsgraden i Sverige är den högsta som uppmätts i ett EU-land sedan mätningsrna startade. Arbetslösheten minskar och beräknas ligga under 6 procent nästa år.
”Styrkan i Sveriges ekonomi ska komma alla till del” sa finansminister Magdalena Andersson i dagens budgetdebatt. Och så är det. Regeringen vill höja barnbidraget med 200kr och studiebidraget med 300kr, En storsatsning för en jämlik skola och den orättvisa pensionärsskatten ska bort. För  att det ska vara möjligt att leva och arbeta oavsett var man bor görs en särskild satsning på jobb, infrastruktur och statlig service i hela Sverige. Kommuner och landsting får ytterligare förstärkning, utöver de redan presenterade 10 välfärdsmiljardena kommer 11 miljarder till i budgeten. Det är en välbehövlig förstärkning.
Idag är jag en mycket stolt och glad Socialdemokrat på resa i Kina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.