Rekordlåg ungdomsarbetslöshet

UngdomstorgetSysselsättningsutvecklingen i Sverige är positiv och vi kan se att arbetslösheten i landet fortsätter att minska. Sedan regeringsskiftet är över 200 000 fler människor i arbete. Ungdomsarbetslösheten är nu den lägsta på många år.

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att ungefär 55 000 ungdomar är inskrivna som arbetslösa vilket är nästan en halvering jämfört med för fem år sedan. Vi kan konstatera att vi har en stark arbetsmarknad och mindre ungdomskullar vilket gör att ungdomsarbetslösheten sjunker. Idag så klarar AF 90-dagars garantin som innebär att ungdomen inom 90 dagar erbjuds arbete eller utbildning.

Den Socialdemokratiskt ledda regeringen har sedan första dagen jobbat hårt för att minska arbetslösheten med extra fokus på ungdomsarbetslösheten. Rätt insats till rätt person i rätt tid är utgångspunkten för vår socialdemokratiska politik.

Arbetsförmedlingens stärkta samverkan med oss i kommunerna är avgörande. Vi har i Umeå varit framgångsrika med vårt ”Ungdomstorg” där grundidéen är att erbjuda ungdomar ett samlat stöd från lokala myndigheter. Målgruppen är unga 18-24 år. Ungdomstorget erbjuder information, råd, yrkes- och livsvägledning, hjälp med praktik mot arbete. Utgångspunkten är varje individs unika förutsättningar, vilja och behov. Ungdomstorget underlättar servicen och skapar en gemensam ingång med många möjligheter ut.

Ingen ung människa ska behöva börja sitt vuxna liv i långtidsarbetslöshet därför är ungdomsarbetslösheten en prioriterad fråga för oss Socialdemokrater.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.