Att skrämmas med kommunism

I går såg och hörde jag en republikansk senator från USA göra vad han kunde för att skrämma sina landsmän. Hans argument påminde starkt om dem man ibland hör från de borgerliga partierna i Sverige.

Om det är något jag ogillar starkt, så är det när jag i mina fåtal inlägg av politisk innebörd blir bemött med antydningar att jag argumenterar på basis av vad som gällde i den gamla ryska kommunismen. T.o.m. en så balanserad politiker som Hans-Inge Smetana (KD) saknar ibland bättre motargument.

Men nu var det ju USA jag tänker på. Den republikanske senatorn deltog i den stora demonstrationen mot Obamas tankar om att lagstifta så att alla amerikaner får samma möjligheter till hälso- och sjukvård. Ett av argumenten mot hans förslag är att det skulle leda landet in i samma socialistiska elände som Europa befinner sig i. Amerikanerna skulle hamna i det bottenlösa djup ("abyss") av socialism som europeerna, påstod han och fick säkert en massa okunniga landsmän på sin sida.

Att reformen innebär ett hot mot olika gruppers rent pekuniära intressen är ställt utom all tvekan. Jag tänker på läkarkåren, läkemedelsindustrin, försäkringsbolagen m.fl. Det talar inte Obamas motståndare så högt om.

Jodå, jag vet att han dessvärre inte ens har alla sina demokratiska partivänner på sin sida. Förmodligen har även de egna ekonomiska intressen att allt förblir som det är.

 

6 kommentarer

  1. Mr Cool

    Karl-Gustav, jag har respekt och förståelse för att du inte vill bli sammanlänkad med det som kommunismen står för. Jag som numera bor i ett f.d. kommunistland känner fortfarande av efterdyningarna av korruption, myndighetsmissbruk, misshushållning och ineffektivitet. För drygt 20 år sedan kunde man faktiskt här bli skjuten av polis på öppen gata om man var ute efter 22.00. Att folk sedan kunde stå ända upp till ett dygn i kö för en sketen biobiljett är nog för oss Svenskar svårgripbart.

    Men jag blev märkbart nyfiken på vad du såg för paralleller med den republikanske senatorns argumentation och den som förs av borgerliga partier i Sverige eftersom den politik som förs i USA är långt långt ifrån den som förs i Sverige. Men om man nu är emot Obamas hälso- och sjukvårdsreform så finner jag det märkligt att man då per definition är OKUNNIG. Det är samma fattiga retorik som man möts av I Sverige om man inte är för okontrollerad massinvandring och då helst från länder där kulturella skillnader är mest framträdande. Inför valet i USA så uppfattade jag att Obama var mycket populär hos den Svenska allmänheten. Men på min direkta fråga vad hans politiska program innehöll blev det ofta märkvärdigt tyst. Kan hans hudfärg ha påverkat Svenskarna positivt i samma riktning som boxaren ”Svenske Floyd” åtnjöt i början på 60-talet?

    Efter att ha rest och jobbat i många länder så har jag den uppfattningen att Svenskar tror att just vårt sätt att göra saker och ting samt levnadssätt är överlägset alla andra nationers. SÅ ÄR DET INTE. För att enkelt summera min uppfattning om USA där jag jobbat i tre år kontra Sverige så är saker här ”lite bra och lite dåliga” medans saker i USA är ”mycket bra och mycket dåliga”. USA är världens mäktigaste nation ekonomiskt och militärt och dess regering är tillsatt under demokratiska former av det Amerikanska folket som består av över 300 miljoner människor varav 10-tals miljoner av dessa har akademisk utbildning.

    Merparten av USA:s sjukhus är offentliga och vill man åtnjuta en högre servicegrad så finns det försäkringar. Det är en populär myt som vi i Sverige odlar att man helt enkelt får ligga och dö på gatan om man saknar försäkring eller pengar. Till sist så menar jag inte att Obamas reform är fel men man skall då också förstå att samhället är annorlunda och att ett skatteuttag liknande det vi har i Sverige sannolikt skulle leda till inbördeskrig. Och än en gång, man behöver inte vara OKUNNIG bara för att man inte vill bygga ut den offentliga vården i USA.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Mr Cool (2009-09-14 15:26)
    Tack för din långa kommentar, den längsta jag någonsin sett någon göra på den här bloggen. Jag förstår att du anser dig vara väl insatt i det amerikanska samhället och det verkar som om du indirekt också håller med den senator menar att Obamas planerade reform skulle leda till kommunism, en kommunism så farlig att den måste varnas för.

    Vad jag menade med okunnighet var påståendet att europeerna är omslutna av en hemsk socialism, som de flesta amerikaner på högerkanten ser som det samma som kommunism av rysslandskaraktär. Så är det ju inte och det vet även du, antar jag. Okunnigheten bland lyssnarna fick dem att tror på senatorn och det han sa om alla europeers svåra situation under socialismen.

    Jämförelsen jag gjorde mellan republikanernas sätt att skrämmas med socialismen/kommunismen och de borgerliga sätt att göra samma sak då och då menar jag är rena fakta. Även om republikanerna inte är att direkt jämföra med våra borgerliga partier, så har de definivt mera gemensamt med dem än med våra vänsterorienterade partier.

    Du säger att du arbetat tre år i USA (och där sannolikt lyssnat mer på republikaner än demokrater) och på det grundar du din syn på landet. Jag är gift med en amerikanska, som känner väl till sitt hemland efter att bott där i bortåt 50 år. Själv har jag varit där 17 gånger och en dryg månad varje gång. Det hon säger om sitt hemland är bl.a. att amerikanerna tror att just deras levnadssätt är bättre än något annat land i världen – precis som du anser att svenskarna ser på sitt levnadssätt.

    Till sist – det finns amerikaner okunniga nog om omvärlden för att tro på vad som sägs om Obamas hälso- och sjukvårdsreform, d.v.s. att den är ett sätt smygvägenb införa socialism i landet eller ännu värre ren och röd kommunism.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Ingemar Wincent (2009-09-14 11:55)
    Uppenbarligen gör han inte det. Kommentaren från ”Mr Cool” kommer från en svensk, som uppenbarligen och ser riskerna i en samhällsinblandning i ett lands hälso- och sjukvård.

  4. Mr Cool

    K.G, notera att jag skrev ”så menar jag inte att Obamas reform är fel”. Men nej, jag är inte så insatt i det Amerikanska samhället men vet en del om hur företagande fungerar där. Kan inte heller påstå att jag är så intresserad av Amerikansk inrikespolitik att jag lystrade på varje viljeyttring. Det en Amerikan menar med kommunism är milsvitt från den riktiga kommunismen som kanske tyvärr framledes kommer att sitta i vår riksdag.

    Det jag däremot reagerade starkt på var som jag uppfattade ditt påstående att var man emot Obamas reform så var man per definition OKUNNIG. Så är det inte och nu tror jag heller inte att du menade så. Ha en trevlig resa till Kina och studera gärna orsaken till deras ekonomiska lyft som inte är sprunget ut planekonomiska ideal utan rent kapitalistiska. Till sist akta dig för KOMMUNISTERNA.

  5. Kalle himself

    Jag undrar det jag – om du ändå inte tycker att Obamas reform är fel. Du kan väl inte tycka att en reform som ”sannolikt skulle leda till inbördeskrig”, som du skrev är rätt? Det var förstås om den skulle leda tioll något som är alltför likt det vi har i Sverige.

    Sedan är det bara att hoppas att de mer än 10 miljoner amerikaner med akademiskt utbildning är så pass insatta i förhållandena i Europa att åtminstone de inser vilken ”bullshit” den aktuelle senatorn hävde ur sig i sitt tal och som de ”okunniga” lyssnarna säkert trodde fullt ut på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.