Kan jag lita på…(2)?

Under några har Vägverket haft en slags hastighetsmätarmockapär placerad längs Brånsvägen. För mig har den lett till frågan om man kan lita helt på den hastighet som den visar, när man passerar den.

När min hastighetsmätare visar på exakt 50 km/timme visar mätaren vid vägen på ca 40 km/timme. Om jag kör litet drygt 55, så visar den på 50.

Jag antar att jag skulle få en motsvarande skillnad såväl vid 70 som 90 enligt bilens hastighetsmätare. Laglydig som jag ju är, så kan dessvärre inte testa detta, eftersom hastigheten är begränsad till 50 längs vägen.

Så nu är frågan vilken av mätarna jag skall lita på.

 

 

7 kommentarer

  1. Björn

    Kolla med en gps. Då får du exakt vad du kör i.
    Min bil visar 11 km för mkt i 90 alltså 101, 8km i 50.
    MVh björn

  2. Marcel

    Jag har lagt märke till samma sak. Mätgalen är jag. Min hastighetsmätare i bilen har multipelkollats med GPS och vv hastighetsmätare som står efter sveriges vägar. Skillnaden mot ”rätt” är mindre än 5 %. Av ”stämningsskäl” (?) visar bilarnas hastighetsmätare alltid mer än verklig hastighet.
    Mätaren som står efter Brånsvägen visar närmare 10% mindre än min bils hhsmätare. M a o den visar minst 5% lägre än verklig hastighet. Jag har t o m kunnat verifiera det med min cykels hastighetsmätare 22,5 km/h gav utslag om 21 km/h. OBS enhetsfel på vägmätaren Km/t står det, helt fel. Lagras mätvärdena?

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Marcel (2009-11-07 11:37)
    Nu blir jag förvirrad, Marcel. Du säger att alla bilar visar mer än verkli hastighet. I så fall visar ju mätapparaten vid Brånsvägen fel! Du säger att den visar 5 % lägre hastighet än den verkliga.

    När den visar 50 är det alltså 47,5, eller hur? Jag får alltså sluta med att köra 57 då, eftersom jag då överskrider tillåten hastighet.

    Min mätare visar 57, när vägverkets visar 50 och det kan jag alltså inte lita på.

  4. marcel berkelder

    Ja mycket riktigt. Enligt mina iaktagelser visar den lägre hastighet än den verkliga. Att alla bilhastighetsmätare visar högre än verklig är helt enkelt för att man inte ska kunna stämma biltillverkaren när man åker fast för fortkörning. Det finns alltså alltid en marginal på 5-10% över verklig. Du bör nog hålla dig på under 55 på din bils hastighetsmätare.
    Det som jag tycker skulle vara intressant att veta är om alla mätdata sparas i övervakningsmätaren efter Brånsvägen. När jag gått förbi den, har jag sett att flertalet kör för fort. Rekord 77 km/h. Vilket enl tid. resonemang blir över 80.

  5. Kalle himself

    Jag har nu ställt två frågor per e-post till Vägverket. I den en frågar jag om man verkligen kan lita på den hastighet som mätaren vid vägen visar och den andra om mätdata sparas i apparaten och om den i så fall är offentlig och skulle kunna beställas.

    Nu återstår bara at se, om jag får något svar överhuvudtaget. Får jag det, så blir det ett litet blogginlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.