Guds allmakt ointressant?

Så återkommer jag igen med funderingar kring bloggares ointresse att kommentera blogginlägg. Mitt inlägg om Guds allmakt som han inte utnyttjar som jag "fattige syndare" tycker att borde, har lästs av många men kommenterats av få.

Att stoppa de inifrån kommande krafter som orsakade jordbävningen på Haiti borde ha varit ett lämpligt objekt att använda sin allsmakt på. Enligt Jan Johansson och det han funnit i Bibeln måste vi dock vänta på att Jesus kommer tillbaks och skapar en ny värld, där jordbävningar inte förekommer!

Någonstans djupt inom mig känns det nu som jag bryter mot något som jag lärde mig som barn, nämligen att inte häda Herren vår Gud. Kanske gör jag det i och med den, må så vara positiva, men ändå kritik jag uttalar mot honom.

Nu är det mest avsaknaden av förklarande kommentarer till mitt förra inlägg i ämnet som jag vill ta upp. Nog måste det väl ändå finnas fler bland läsarna än Jan Johansson som lever sitt liv i enlighet med Bibelns ord och som framförallt tror på vad som sägs där. Ingen fler än han försöker förklara för mig och andra, varför den som har all makt i universum inte använder den utan som nu t.ex. låter så många människor dö på Haiti.

Skall jag tolka uteblivna kommentarer som ett tecken på att knappast någon utöver Jan Johansson tror på detta om den allmakt som Gud sägs besitta?

 

9 kommentarer

  1. Katarina Hampusson

    Det är en djup frågeställning. Jag har och har haft samma funderingar.
    Kanske det är så att det handlar om en vågskål, en vågskål som ska väga jämnt hela tiden? Kan det vara på det viset att om vi missköter jorden så utjämnar den genom att skapa förödelse som i tex Haiti eller med katastrofer som tsunamin 2004?
    Kanske därför det finns goda människor och onda människor, kanske därför vissa sjukdomar går att bota och andra inte?
    Ja, det var lite av de funderingar jag haft och det är faktiskt riktigt svårt att sätta ord på allt.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Katarina Hampusson (2010-01-16 10:36)
    Visst inser jag att detta är en djup och svår fråga och kollar man på internet så inser man hur mycket just denna fråga har debatterats genom tiderna. Likväl förundrar det mig att inte fler förespråkare för Guds allsmäktighet åtminstone försöker förklara hur sådana här hemska saker tillåts hända, när Gud som ser allt och finns överallt inte använder sin allmakt för att förhindra hemskheterna.

  3. Magnus Liljeström

    Teodicéproblemet löser vi inte alldeles enkelt.
    Om du kollar på Wikipedia hittar du några försök att få ihop resonemangen. Självklart kan man också relativisera lidande och död med esoteriska funderingar.

    Själv tycker jag att det är ganska enkelt att acceptera villkoren; vi är inte säkra på någonting, vi ska försöka göra vårt bästa, vi är älskade, men vi förstår inte varför och kanske inte heller vem denna skapare och kärleksfulla kraft är. Ändå misstänker vi att vi inom oss har en gnista, ett frö, som är förenad med denna kärlek.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Magnus Liljeström (2010-01-16 22:05)
    Jag har nog studerat detta på olika håll men förblir lika oförstående inför den påstådda allsmäktigheten som används när det skulle behövas. Lika oförstående är jag givetvis inför alla troende som trots detta står fast vid sin tro på Gud som en allsmäktig kraft.

  5. Robert

    Intressant frågeställning Karl-Gustav men det förvånar mig inte att det är så få inlägg i denna debatt. De troende ser det säkert som lönlöst att försöka övertyga dig om Guds allsmäktighet. På samma sätt ser troligtvis ateister på denna debatt, alltså att det är en gammal tvist som aldrig går att lösa. Du finner ju knappast en kompromiss i denna fråga, visst? För mig handlar frågan om allsmäktigheten vs. människors fria vilja. Om vi försöker anta att en gud finns och han/hon/det skulle ingripa mot allt tråkigt, hur skulle då vårt liv se ut? Hade vi levt i paradis? /Öppen för nya infallsvinklar

  6. Ingemar Wincent

    Robert:
    Vad har fri vilja med jordbävningar att göra? Att en allsmäktig gud inte sätter p för illvilja som är kommen av människors egna val är en sak – det resonemanget kan jag köpa. Men jag kan inte förstå på vilket sätt det motivet skulle ursäkta ett allsmäktigt väsen att INTE ingripa vid naturkatastrofer…

  7. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Robert (2010-01-19 16:59)
    Först – jag håller helt med Ingemar W om att den ondska och illvilligt handlande som orsakas av människor är en sak och allt elände som följer av naturkatastrofen en annan. Min fru, som är katolik, framhåller ofta att Gud ju har gett människorna förmåga att skilja på gott och ont utan att för den delen göra det.

    Avsaknaden av kommentarer från de bibeltrogna tror jag helt enkelt beror på att de har svårt att se någon större trovärdighet bakom talet om Guds allsmäktighet. Det är inte bara jag som de skulle behöva övertyga utan många, många fler inklusive sig själva.

  8. Robert

    Ingemar:
    Jag håller med dig när det kommer till händelser som jordbävningar. Det är svårt att lasta människan för en sådan naturkatastrof. Jag har dock förståelse för de som kan kombinera en värld med katastrofer tillsammans med en Gud även om jag själv inte får resonemanget att gå ihop ibland. Det finns de som tror på en passiv Gud som inte agerat sedan Jesus dog. Då kan man iofs fråga sig vad Guds uppgift idag skulle vara.

    Karl-Gustav:
    Om nu de bibletrogna har svårt att tro på allsmäktigheten så hoppas jag att de kan erkänna det för sig själv. Alla mår bättre av det. /Robert

  9. Jan Johansson

    Karl-Gustav:
    Jag tror inte att det är så att de bibeltrogna inte tror på Guds allmakt.
    Men det är oerhört svårt att försöka utreda sådana frågor i korta kommentarer på 600 tecken vilket kan göra att man avstår. Det är så många stora o djupa saker som måste gås igenom.

    Mvh
    Jan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.