Intryck från kommunfullmäktige

Kvällens kommunfullmäktige blev en ovanlig "föreställning". De som trott – jag t.ex. – att kommunfullmäktige bara är en församligt som beslutar enligt kommunstyrelsens förslag och med en och annan reservation har inte helt rätt.

Den stora frågan var förstås kommunens skolorganisation och då kanske inte främst frågan om högstadiet skall finnas bara på Hammarsklolan och inte också i Vännäsby. Frågans koppling till byaskolornas framtid gjorde frågan än mer intressant.

Jag gick dit med tron att allianspartierna i enad front skulle gå emot majoriteten. Så blev det dock inte. Redan före den sista ajourneringen stod det tämligen klart, att åtminstone Centern skulle stå kvar vid sin uppfattning att inte flytta högstadiet från Vännäsby.

Kristdemokraterna genom Hans-Inge Smetana, KD, hade då redan ställt sig bakom kommunstyrelsens förslag men med ett tämligen oskyldigt tilläggsförslag.

Döm av min förvåning, när Carl-Johan Palm direkt efter ajourneringen gjorde klart att han stödde kommunstyrelsens förslag med tillägget från KD. Ingen fler talare anmälde sig och ingen reserverade sig heller mot det beslut som sedan klubbades. Det enda som återstod av Centerns starka motstånd mot flyttningen var en blyg liten anmälan från Centerns Britt Strömberg om att hon inte deltog i beslutet.

På ett sätt var det hela mera en seger för demokratin än för majoriteten. Nu vet vi att demokratin hänger med ända upp i fullmäktige och att fullmäktige tydligen är mer än bara ett ställe där förslag från kommunstyrelsen registreras. I dag gick debattens vågor hälsosamt höga.

Litet undrar jag förstås över varför inte Centern löpte linan ut och reserverade sig.

5 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Riktigt så oskyldiga tilläggsförlag var det dock inte, du har dem här:
    att uppdra åt kommunstyrelsen att ta initiativ till att i en vetenskaplig studie analysera kommunens utvecklingsmöjligheter

    att uppdra åt kommunstyrelsen att säkerställa att kommunal-och samhällsekonomiska konsekvenser alltid är övervägda alternativt utredda vid varje beslut av strategisk och strukturell art

    Vi har ju resonerat du o jag om KD:s betydelse etc men denna gång spelade vi en stor betydelse till ett enigt beslut i fullmäktige så när som på Britts val att inte delta i beslutet. Eller…

  2. Vännäs4-ever

    Visar Hans-Inges utspel att borgarna inte är så eniga om byskolorna som man velat ge sken av. Alla vet, inklusive Hans Inge och K-G, att det vore ytterst oansvarigt att låta tusentals kvadratmeter moderna skollokaler stå tomma i Vännäsby skola samtidigt som man renoverar upp Bråns skola för miljontals kronor. Det kan ingen majoritet tillåta.
    Ska vi slå vad om en tjuga: Bråns skola läggs ned efter valet, möjligen även skolorna i Tväråbäck och Pengsjö.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Vännäs4-ever (2010-02-23 07:06)
    ”Tusentals kvadratmeter” och ”miljontals kronor”, skriver du och då tar du verkligen i ordentligt.

    Vad menar du med ”efter valet”, förresten? Det kan ju vara såväl 2011 som 2021 eller något annat årtal efter valet.

  4. Hans-Inge Smetana

    Du var även åhörare i fullmäktige tillsammans med en journalist. Hur kan ni ha så olika åsikter om mötet. Var ni på samma möte eller….

    Du får inte tro annat än att jag tycker du speglar mötet rätt och vad gör då den andre?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.