Mina fördomar mot M

Mitt inlägg i går, som inte bara av andra utan till en del också av mig själv antogs bygga på en fördomsfull syn på genomsnittsmoderaten, blev ordentligt uppmärksammat.

Det har fått mig att fundera litet över vad som egentligen är fördomar och vad som i stället är fakta. Jag inser också hur svårt det är att lämna en föreställning om något som man haft hela livet. Min föreställning om Moderater i allmänhet grundar sig lika mycket på den jag fick i yngre dar som på de erfarenheter jag haft av dem på senare tid.

Inte har det blivit lättare att ompröva den, sedan jag lärt känna en och annan Moderat, vars kunskaper och logiska resonemang har gjort stort intryck på mig. För några dagar sedan förstärktes dock mina negativa syn på Moderaterna, sedan det blev klart för att två "sådana" visade sig vara just Moderater. Dessa nya bekantskaper för mig uppfyllde alla de negativa kriterier genom sitt beteende, som som så lätt får mig att tvivla även på de mera godtagbara Moderater som jag också känner.

Kanske är det precis samma sak med mina fördomar mot Moderater som det är med dessas fördomar mot kommunister. Vi har svårt att frigöra oss från vad somrespektive sida har i sitt babage historiskt sett. Och sedan grundar vi våra fördomar på det.

Med detta vill jag bara kort ventilera mina funderingar kring min syn på Moderater i allmänhet. Jag frågar mig på fullt allvar hur mycket av min inställning till dem det är som bara är fördomar. "Allt" torde svaret från höger bli och kanske knappast något säger man väl från vänster. Men eftersom inget exakt känner till min syn på Moderaterna, måste jag ju förstås ta eventuella svar för vad de är. Fördomar mot mig som person finns givetvis också.

 

3 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Fördomar finns också mot oss på vänsterkanten. Inte sällan hör jag uttrycket rödvinskommunist och andra mindre trevliga epitet riktas mot min person. Att jag inte är kommunist tycks spela mindre roll, tyvärr.

  Sen är det faktiskt väldigt svårt att tänka sig att den som är allra fattigast och är mest utsatt skulle välja att rösta på moderaterna (av det enkla skälet att moderaternas politik helt enkelt inte gynnar de som har det allra sämst). Nu pratar jag generellt, inte om enskilda personer alltså.

 2. Monica Wahlström

  K-G – det finns väl prylgalna vänsterpartister och extremt egoistiska socialdemokrater, det finns väl det mesta av alla slag bland alla slag, det finns ofantligt med exempel på oerhört genomkorrupta vänsterpolitiker (i ett globalt perspektiv) liksom höger dito. Det har mördats i högerdiktaturer och det har mördats i vänsterdiktaturer.

  Jag tycker själv det är trist med vissa alliansares ”fixering” vid kommunisthotet, liksom jag är uppriktigt superfrustrerad över att vänstermänniskor tror att högermänniskor inte är mänskliga, solidariska och vänliga!

 3. Arbetare

  Vilken del av alliansens politik, Monica, menar du antyder att högermänniskor är”är mänskliga, solidariska och vänliga”.
  Det vore intressant att veta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.