Vår nya kommunchef

Vännäs kommun får snart en ny kommunchef. Av det lilla man kunnat läsa om henne i tidningarna, tror jag att hon har all den kompetens kommunen kan önska sig.

Ett par av kommunens politiker har hälsat henne välkommen här i VK-bloggen. Det får mig fundera litet vidare på vad det betyder för enskilda kommunbor vilken kommunchef kommunen har. Jag tänker då på dem av oss som vare sig är kommunanställda eller kommunala förtroendemän.

Hur märker vi egentligen av allt det goda som kommunchefen uträttar för kommunen? Jag är inte ens säker på att alla har klart för sig vem det är som varit vår kommunchef i så många som den som nu lämnar. Ibland hör jag folk "avslöja" att de inte skiljer på kommunalråd och kommunchef.

Med detta vill jag absolut inte förringa kommunchefers arbete och dess positiva betydelse för kommunen. Frågan är helt enkelt bara den om vi som "vanliga" kommunbor, får tillräcklig information om vad kommunchefen gör, för att kunna uppskatta hans eller hennes arbete. Visst kan även vi hälsa henne välkommen av ren artighet, men först borde vi kanske bättre förstå vad gott för oss enskilda kommunbor hennes arbete kommer att medföra.

Kanske rent av någon som läser detta och som kommer att verka i hennes närhet, kan tipsa henne om att informera sina "arbetsgivare", d.v.s. oss skattebetalare, om vad hon tänker göra för bra saker och sedan också berätta för oss när de är utförda.

6 kommentarer

  1. Anders Ågren

    Hej Karl-Gustav! Ett tips är att börja följa henne via facebook eller twitter. Om ni inte redan är ”vänner” på FB så är det ju snabbt ordnat. Hon uppdaterar sina göromål mycket frekvent 🙂

    Allt gott!

  2. Isak

    Det skulle inte ta mer än en timme för Moderata kommunal-
    rådet Anders Åberg i Umeå att lägga sig i sin frus nya
    chefsjobb i det Socialdemokratiska Vännäs. Tycker nog att
    Anders ska sköta sitt i Umeå. I övrigt borde inga kommen-
    tarer vara nödvändiga.

  3. Frej

    kriterie 1. Hålla på rätt politiskt block. För att få jobbet som kommunchef.
    kriterie 2. Inte sticka ut hakan och locka nyanställda kommunchefer att få dessa att tro att något någonsin blir ”gjort” i Vännäs. Det blir avgjort, beslutat och exekutivt genom räv och rackarspel, (även känt som svensk politik).
    Det är ungefär samma gäng som blir kommuncehefer som tillbringar ett fruktbart liv, ekonomiskt, som samhällets tjänare no 1, i form av politisk innitierade.

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Frej (2010-11-10 13:52)
    ”Hålla på rätt politiskt block” skriver du och avslöjar därmed att du helt saknar kännedom om Vännäs kommun, som alltså inte anställt en kommunchef från ”rätt” politiskt block.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Isak (2010-11-10 12:05)
    Det där var väl litet dumt av dig, Isak? Anders Å har väl inte ”lagt sig i” sin frus jobb utan bara brytt sig om att kommentera mitt blogginlägg, något som jag faktiskt trodde att fler skulle göra.

  6. Isak

    Oenigheten om kommunchefstillsättningen, fick den borger-
    liga majoriteten på fall i Dorotea. Så helt okontrovers-
    iell är nog inte en sådan fråga. Jag skulle nog tillmäta
    frågan utöver själva kvalifikationerna större betydelse.
    Och sammanvägt så hade det kunnat bli någon annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.